Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Фільм «росіяни на війні» скасували на Міжнародному кінофестивалі в Торонто

  • 13.09.2024, 08:50
  • 207

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (TIFF) після протестів України скасував показ фільму «росіяни на війні» російської режисерки Анастасії Трофімової, який зображає окупантів «звичайними» людьми. Проте від намірів показати стрічку організатори не відмовилися

Фото: Факти
Фото: Факти

Про це йдеться в заяві організаторів кінофестивалю.

Фільм планували демонструвати з 13 по 15 вересня, але організатори заявили про «значні загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки».

«Ми отримали звіти, які вказують на потенційну активність найближчими днями, яка становить значний ризик; враховуючи серйозність цих проблем, ми не можемо продовжувати заплановані [покази]», — зазначається на сайті кінофестивалю.

А втім, організатори наголосили, що не відмовляються від попередньої заяви, в якій вони виступили за «право митців та працівників культури вільно висловлювати справедливі політичні коментарі та виступати проти цензури».

«Ми вважаємо, що цей фільм заслужив місце в програмі нашого фестивалю, і ми прагнемо показати його, коли це буде безпечно», — підкреслили організатори.

Водночас посолка України в Канаді Юлія Ковалів розкритикувала заяву кінофестивалю.

«Шкода, що у своїй аргументації у фестивалю не вистачило сміливості прямо визнати свою глибоку помилку», — написала вона Facebook.

А генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко пообіцяв продовжити боротися з російською пропагандою «у кожному куточку світу, використовуючи всі мирні та законні засоби».


Джерело: TIFF

Схожі новини