Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна потребує грошей на армію, бо під час планування річного бюджету враховували, що війна завершиться влітку 2024 року, — Шмигаль

  • 11.09.2024, 11:15
  • 501

Цьогоріч бюджет України потребує додаткових 500 мільярдів гривень на армію, бо під час планування закладали прогноз завершення війни влітку 2024 року

Денис Шмигаль. Фото Радіо Свобода
Денис Шмигаль. Фото Радіо Свобода

Про це під час пресконференції заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

«Коли ми планували бюджет 2024 року спільно з МВФ, одним із прогнозів партнерів було, що війна триватиме до літа 2024 року. Відповідно, в бюджеті були заплановані військові витрати ось такими, які вони зараз є», — зазначив голова уряду.

Та зараз ЗСУ потребують більшого фінансування, оскільки триває мобілізація та дозаповнення вакансій у війську.

«Ми знаємо, що фінансування кожного нашого військового для бюджету вартує 1,2 мільйона гривень. Відповідно, коли ми добираємо людей, ми маємо збільшувати бюджет наших Збройних сил. Цифра в 500 мільярдів, яка озвучена і подана, це той дефіцит, який потрібен нашим Збройним силам до кінця цього року для того, щоб профінансувати», — пояснив Шмигаль.

«Партнери не дають коштів на Збройні сили, ми маємо фінансувати це самостійно. Ми знаходимо ресурси як у запозиченнях на внутрішньому ринку, так і в інших фінансових інструментах, але важливо, що Україна фінансує українську армію самостійно. І тому одним з джерел, ми бачимо, це збільшення військового збору», — додав прем'єр.

«Відповідний законопроект Кабмін подав до Верховної Ради. Також наступного року уряд планує отримати 50 мільярдів від конфіскованих російських активів, які будуть використані «як для фінансування дефіциту бюджету, так і для наших військових потреб», — зазначив очільник уряду.

Схожі новини