Передплата 2024 ВЗ

Коронавірус йде на спад. Новий спалах у листопаді?

В Україні поступово йде на спад спалах коронавірусу, зокрема його мутованого штаму «Флірт». Відомий тим, що хвороба швидко поширюється серед людей, але перебіг і симптоми доволі легкі (як застуда в легкій формі)

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Спершу хвороба неабияк розгулялася на Львівщині, бо це прикордоння: люди повер­талися потягами з Європи, де мутований штам «косив» хво­рих… Згодом спалах «корони» пішов по інших регіонах країни. Минулого тижня на Львівщи­ні на ковід захворіли 442 осо­би — проти понад 700 хворих за останній тиждень серпня. Також минулого тижня зареє­стрували одну смерть від коро­навірусу — на Червоноградщині (у розпал «Флірту» було по 3−4 смерті на тиждень).

Як розповіла «ВЗ» керів­ниця Львівського обласно­го центру контролю й профі­лактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, у Львів­ській області одночасно цир­кулює сім різних штамів кові­ду, один з яких — європейський «Флірт». «Цей штам добрався Львівщини, але кількість хво­рих зменшується, — каже пані Наталія. — Вірус новий, тому швидко пішло поширення. За­раз у зоні ризику — школи, са­дочки. Просимо людей з озна­ками ГРЗ не виходити з дому, аби не було поширення захво­рювання».

Фахівчиня прогнозує, що з листопада по всій Україні зно­ву буде спалах ковіду. «Також очікуємо грипу — з грудня по сі­чень та лютий, — каже експерт­ка. — Але погіршення ситуації з коронавірусом поки що не про­гнозую. Це вже сезонний вірус, хоча мутація своє дає… Також будуть циркулювати інші респі­раторні віруси, зокрема адено­вірус».

Схожі новини