Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові лікарі вперше провели пересадку кісткового мозку 7-річному хлопчику з Харківщини

  • 29.08.2024, 18:50
  • 352

У львівській лікарні пересадили кістковий мозок 7-річному хлопчикові. Максим із Харківської області став першим маленьким пацієнтом Дитячої Лікарні Святого Миколая, який отримав аутологічну трансплантацію стовбурових клітин

Фото: ТМО 1
Фото: ТМО 1

Про це повідомили у пресслужбі медзакладу.

Незважаючи на постійні обстріли під час великої війни, хлопчик продовжував боротися з агресивною формою раку головного мозку. У чотири роки у Максима діагностували десеміновану апендимому — рідкісну пухлину, яка метастазувала в спинний мозок. Лікування розпочалося у Харкові, де Максим отримав перші блоки хімієтерапії, поки лікарня дрижала від обстрілів.

«Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися», — згадує мама Максима.

Після лікування в Харкові, Максим продовжив терапію у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а пізніше переїхав на Прикарпаття. Терапію для хлопчика спільно планували онкологи Івано-Франківська та львівські спеціалісти.

Нещодавно у Львові Максимкові провели аутологічну трансплантацію кісткового мозку — першу в історії Дитячої Лікарні Святого Миколая. Хлопчику пересадили його власні стовбурові клітини, що були заздалегідь відібрані. Після пересадки Максим і його мама провели три тижні в стерильної палати, щоб уникнути інфекцій.

Згодом необхідно було повторити трансплантацію — цього разу тандемну, тобто подвійний курс. Обидві процедури пройшли успішно, і після трьох тижнів ізоляції дитина повернулась додому.

Зараз Максимко продовжує лікування і, попри можливу променеву терапію, лікарі зазначають, що найважчий етап вже позаду. Тепер хлопчик готується до першого класу і радіє своєму дитинству, отримавши шанс на нове життя.

Схожі новини