Передплата 2024 «Добрий господар»

Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру Telegram у Париж

  • 28.08.2024, 13:45
  • 145

6 років тому президент Франції Емманюель Макрон обідав із засновником та власником російського месенджера Telegram Павлом Дуровим. Французький лідер пропонував бізнесмену перенести штаб-квартиру програми до Парижа, але той відмовив

Фото: Слово і Діло
Фото: Слово і Діло

Про це пише Wall Street Journal, покликаючись на власні джерела.

Журналісти також вказують, що під час того обіду Макрон пропонував надати Дурову французьке громадянство.

За рік до цього, у 2017-му, особистий телефон Дурова намагалися зламати хакери з Франції та Об'єднаних Арабських Еміратів. Це була шпигунська операція під назвою «Фіолетова музика», яка, зрештою, увінчалася успіхом. Як пише WSJ, Франція та ОАЕ були занепокоєні тим, що Telegram використовують бойовики ІДІЛ для планування своїх атак.

Ще одне джерело видання, близьке до Дурова, розповіло, що компанія роками ігнорувала судові накази, які їм на пошту надсилали правоохоронці з різних країн. Telegram своєю чергою заявляє, що відтепер дотримується закону ЄС про цифрові послуги, який вимагає від інтернет-компаній співпрацювати з владою у протидії поширенню незаконного контенту на їхніх платформах.

WSJ пише, що немає жодних ознак того, що ці попередні дискусії з Макроном чи злам телефону Дурова відіграли якусь роль у його затриманні, однак такі деталі проливають світло на довгі та складні відносини росіянина з Францією та ОАЕ.

Схожі новини