Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ у Дніпропетровській області знешкодила агентурну групу ФСБ

  • 21.08.2024, 15:40
  • 148

Служба безпеки України нейтралізувала шістьох агентів російської спецслужби, які збирали інформацію про виробництво дронів і бази з ремонту військової техніки у Дніпропетровській області

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зловмисники готували координати для повітряних ударів рф по об'єктах військової та критичної інфраструктури регіону.

За інформацією СБУ, серед пріоритетних цілей ворога були підприємства з виробництва безпілотників для Сил оборони.

Також росіян цікавили локації ремонтних баз Збройних сил України та ключових автошляхів, які використовують для переправлення української зброї та боєприпасів на передову.

Щоб скоригувати вогневе ураження, ФСБ дистанційно завербувала шістьох місцевих жителів. Для цього російська спецслужба створила Телеграм-канал, через який шукала прихильників російського режиму.

Для конспірації агенти діяли окремо один від одного у різних населених пунктах регіону, але звітували єдиному куратору від ФСБ.

За його вказівкою фігуранти відстежували напрямки руху колон та ешелонів ЗСУ, а також звертали увагу на скупчення військової техніки, яка прибула з фронту для техобслуговування.

Щоб виявити локації підприємств з виробництва безпілотників, агенти використовували особисті зв’язки серед місцевих жителів, у яких приховано випитували потрібну інформацію.

Контррозвідники СБУ поетапно задокументували всіх учасників агентурної групи ФСБ і затримали їх.

Під час обшуків у фігурантів були виявлені 16 мобільних телефонів, ноутбуки та планшети із доказами комунікації з російською спецслужбою.

Слідчі СБУ повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою без права внесення застави. Зрадникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Також встановлена особа керівника агентурної групи ФСБ, який перебуває на території росії.

Схожі новини