Передплата 2025 «Добрий господар»

З вересня подорожчає бензин

Через підвищення акцизу на пальне бензин стане дорожчим на півтори гривні, дизель — на 2, газ — на 5

З 1 вересня українським водіям варто готуватися до подорожчання пального. Через підвищення акцизного податку на пальне (депутати Верховної Ради ухвалили закон 18 липня), бензин подорожчає на півтори гривні, дизель — на 2 грн., газ — на 5 грн. Подорожчання передбачено двома хвилями. Підвищення акцизів буде розтягнуто на чотири роки, до 2028 року розцінки на пальне сягнуть піку: бензин — 359 євро за тисячу літрів, дизпаливо — 330 євро, скраплений газ — 70 євро.

«З вересня зростання вартості пального не буде різким, тому що буде ще старий доакцизний ресурс на заправках, — розповів в інтерв'ю для УНІАН засновник логістичної групи компаній „Прайм“ Дмитро Льоушкін. — Через високу конку­ренцію, оскільки ринок „перелитий“, зловживати першим під­вищенням цін ніхто не буде. На вартість пального впливають також світові ціни на нафту і курс. Спостерігаємо підвищення цього тижня на 50 копійок».

Експерт каже, у підвищення вартості палива є і політична складова: «Урожай зараз не тільки в Україні, а й в Америці, Китаї, Росії, Канаді. Це максимальні ринки за обсягом спожи­вання пального. Є підстави говорити про те, що нафта має всі шанси додати в ціні на світовому ринку».