Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові відбудеться Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл

У Національному університеті «Львівська політехніка» зберуться дві сотні експертів з 28 країн світу та урядовий десант

21−23 серпня у Національному університеті «Львівська Політехніка» відбудеться Третій світовий форум українознавчих суботніх і недільних шкіл. Організатор освітнього івенту — Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою, інформаційний партнер — газета «Високий Замок». Форум українознавчих суботніх і недільних шкіл відвідає десант з українського уряду, представники Світового Конґресу українців.

«Цьогоріч форум присвячено пам’яті Анни Кісіль та Стефана Романіва — видатних діячів українського руху за кордоном сенсом життя яких була Україна, — повідомила для „ВЗ“ наукова співробітниця Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Оксана Трумко. — До участі у події зареєструвалися понад двісті осіб із 28 країн світу. Подія об'єднає всіх, кому небайдужі питання української мови та українознавчої освіти у світі. Комунікаційна платформа, яка ставить за мету знайти відповіді на виклики, що постали перед українською освітянською спільнотою за кордоном у зв’язку з повномасштабною війною та масовою еміграцією українців. Захід організовують для освітян з України та поза нею, практиків і науковців, представників влади та українських культурних центрів за кордоном, громадських діячів. Всі, хто цікавиться питаннями української освіти за кордоном».

Оксана Трумко повідомила, що ключові теми форуму — деколонізація української освіти за кордоном, викладання предметів українознавчого циклу, виклики, які постали перед українським шкільництвом за кордоном. Підніматимуть теми статусу української мови у світі. Зараз чимало вимушених переселенців, які є лідерами думок ведуть свої влоги в соцмережах українською мовою: це стало модним і підвищує статус мови у світі. Також учасники форуму вшанують на Личаківському цвинтарі пам’ять Героїв України, сфотографуються з синьо-жовтим стягом.

Схожі новини