Передплата 2024 «Добра кухня»

США не діляться з Україною розвідданими про цілі всередині рф, бо не хочуть, щоб їх сприймали організаторами атаки

  • 17.08.2024, 18:45
  • 298

Вашингтон не ділиться з Україною розвідданими про цілі всередині росії, оскільки адміністрація Джо Байдена не хоче, щоб її сприймали як організатора атаки на територію рф

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це пише Wall Street Journal із посиланням на високопоставленого посадовця США.

Адміністрація Байдена заявила, що не знала про українську атаку до її початку та заборонила Україні використовувати надані ракети великої дальності ATACMS для ударів по території росії.

Однак українські військові використовували поставлену США бронетехніку типу Bradley і Stryker усередині росії, користуючись розширеними можливостями, які Білий дім надав Україні для відповіді на наступ росіян на Харків у травні.

Навіть деякі українські військові, які дислокувалися біля кордону з рф, не знали про плани майбутньої операції на Курщині, пише WSJ із посиланням на інтерв'ю з десятками залучених українських солдатів.

Прорив кордону очолювали 80 та 82 десантно-штурмові бригади — одні з найпотужніших підрозділів України, які оснащені американською бронетехнікою Stryker та німецькою Marder.

Західна техніка виявилася обмеженою в застосуванні на полі бою на сході та півдні України, де через щільну замінованість землі та безпілотники маневрова війна майже неможлива. Але на Курщині українські механізовані війська рухалися майже без опору. За кілька годин вони просунулися на кілометри вглиб росії, проїжджаючи повз міста та села, а не атакуючи їх в лоб.

З українського боку кордону бійці відправляли ударні безпілотники, щоб уражати ворожі бліндажі, техніку, укріплення та солдатів. За словами неназваного оператора безпілотника, штурмові війська просувалися так швидко, що було важко за ними встигати.

Схожі новини