Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські медики вперше зробили ендопротезування плечового суглоба

  • 07.08.2024, 16:15
  • 418

Операцію виконали у Львівському онкоцентрі

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

29-річна пацієнтка — із Львівщини. Вона потрапила до Львівського онкоцентру з більш ніж десятилітньою історією хвороби та лікування у багатьох медичних закладах в Україні. Основними скаргами пацієнтки було обмеженість рухів у плечовому суглобі та біль.

У дівчини виявили рідкісне захворювання- хвороба Горхема-Стоута, яке характеризується прогресуючою втратою кісткової тканини.

«У задавнених випадках, як у нашої пацієнтки, яка звернулася до нас уже з наявним патологічним переломом на фоні прогресування захворювання, лікування можливе одне — оперативне втручання із видаленням ураженого сегменту кістки. Однак враховуючи локалізацію ураження ми були змушені виконати протезування плечового суглобу. Такі операції є дуже складними і потребують достатнього технічного забезпечення, але саме такі операції дозволяють пацієнтам відновити функцію кінцівки. Ми робили такі оперативні втручання раніше індивідуальними ендопротезами, але у цій ситуації ми виконали ендопротезування реверсним модульним ендопротезом нового покоління», — розповів ортопед-травматолог відділення пухлин мʼяких тканин Львівського онкоцентру, кандидат медичних наук Олександр Щуровський.

Після обстежень, додаткової біопсії та встановлення діагнозу команда наших лікарів вирішила виконати пацієнтці складну операцію та дати їй шанс на відновлення функції руки, яка уже давно не функціонувала належно. Відтак разом з доктором медичних наук, травматологом-ортопедом Інституту травматології та ортопедії НАМН України Василем Гайовичем команда онкоцентру провела складне оперативне втручання — реверсне ендопротезування лівого плечового суглоба.

«Нам довелося максимально мобілізувати та фіксувати атрофовані мʼязи котрі не працювали на протязі тривалого часу, тобто — це була складна операція. Це також було складно технічно, адже протез ми збирали під час операції. Це вимагало значного технічного забезпечення», — пояснив Василь Гайович.

Операція тривала майже 4 години. По частинках лікарі зібрали ендопротез та замінили ним пошкоджений плечовий суглоб.

«Це великий крок вперед, це розвиток ортопедичної хірургії. Адже ми розширюємо свої можливості онкоортопедичних хірургічних втручань», — зауважив в.о. генерального директора Львівського онкоцентру Олег Дуда.

Сьогодні пацієнтка почувається себе добре. Тепер у неї ще буде період реабілітації.

Схожі новини