Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Румунія співпрацюватиме, а не судитиметься з французьким брендом Louis Vuitton, який скопіював місцеву вишивку

  • 04.08.2024, 20:20
  • 452

Французький бренд Louis Vuitton перепросив у Румунії за копіювання місцевого орнаменту традиційних сорочок. В уряді країни вирішили, що краще буде співпрацювати, а не судитися з міжнародним брендом

Фото: News Maker
Фото: News Maker

Про це пише News Maker.

Нещодавно Louis Vuitton представив свою нову колекцію — LV by the pool, — до якої увійшов також одяг з орнаментом, характерним для південно-західної частини румунського повіту Сібіу. А одна блуза повністю натхненна стилем цього регіону.

Неурядова організація La blouse roumaine закликала поважати місцеве населення Румунії, яке зберегло свою ідентичність і культурну спадщину завдяки унікальному традиційному костюму, та вказати, звідки бренд скопіював дизайн.

«Ми вважаємо, що спосіб використання мотивів, крою та структури традиційної румунської блузи в колекції LV без визнання походження та ідентичності порушує культурні права громад у вищезгаданих регіонах. Тому ми люб’язно просимо вас видалити з колекції всі предмети, натхненні румунською культурою, до отримання згоди на використання дизайну, з відповідним зазначенням», — йдеться в повідомленні організації.

Після цього посли Румунії у Франції та ЮНЕСКО зустрілися в Парижі з представниками Louis Vuitton. Дім моди перепросив у Румунії, вилучив спірні моделі з продажу та сказав, що це була помилка, бо вони не перевірили джерело, яким надихалися дизайнери під час створення колекції.

Міністерство культури Румунії та французький бренд домовилися про партнерство і тепер готують серію заходів для просування румунських ремесел.

Міністерка культури Ралука Цуркан заявила, що співпраця «буде набагато вигіднішою для всіх». Особливо тому, що в Румунії досі немає законодавства, яке захищає нематеріальну культурну спадщину.

«Компанія Louis Vuitton — це насамперед міжнародний бренд. Ми подумали, що краще працювати разом з ними, продемонструвати світу незвичайні скарби, якими володіє Румунія, наш одяг та народні традиції, ніж починати з погроз», — сказала міністерка.

Вона додала, що компанія Louis Vuitton була від початку відкрита для діалогу, заявивши, що з блузками сталася «ненавмисна помилка».

Схожі новини