Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові військовому встановили протези ніг із електронними колінами

  • 01.08.2024, 19:30
  • 202

Іван Голик втратив обидві ноги, коли російський танковий снаряд влучив у бліндаж

Фото із сайту Львівської міськради
Фото із сайту Львівської міськради

41-річний Іван Голик родом — із Трускавця. На початку повномасштабного вторгнення чоловік був за кордоном, де він працював будівельником. Та вже 25 лютого 2022 року Іван повернувся в Україну та пішов до військкомату.

Однак до ЗСУ його відразу не взяли. Лише за три місяці чоловік таки зміг приєднатися до війська та поповнив лави 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади.

Іван служив на Запоріжжі та Донеччині. Зважаючи на рід військ, він не міг розголошувати, які саме завдання виконував на фронті.

Важкого поранення боєць зазнав цьогоріч у лютому. Іван перечікував у бліндажі масований ворожий обстріл, коли раптом поруч прилетів та розірвався танковий снаряд.

«Ноги мені відірвало відразу — разом з берцями», — розповів захисник.

Без стоп та з купою уламків у ногах Іван наклав собі турнікети вище колін. Увесь час до евакуації - а це 9 годин, захисник залишався при тямі. Свідомість втратив уже в медеваку, а отямився аж у Дніпрі.

Аби врятувати життя важкопораненого бійця, в якого вже почали відмовляти нирки, лікарям довелося ампутувати йому кінцівки на рівні стегон. Після тривалого лікування у Дніпрі та Києві, на реабілітацію та протезування Івана скерували до Львова, у центр UNBROKEN.

З фізичними терапевтами центр UNBROKEN пацієнт займається вже 4 місяці. Спершу вони готували захисника до протезування, а тепер допомагають йому опанувати ходьбу на штучних кінцівках. Протези Івана мають електронні колінні вузли, які дозволяють максимально відтворити природні рухи.

Встановити захисникові такі сучасні технологічні протези вдалося завдяки пожертвам українців на збір благодійної платформи dobro.ua — «Протези для Незламних».

Схожі новини