Передплата 2024 ВЗ

Туреччина може ввести війська в Ізраїль, — Ердоган

  • 29.07.2024, 09:55
  • 278

Туреччина може увійти в Ізраїль, щоб допомогти палестинцям

Реджеп Таїп Ердоган. Фото Reuters
Реджеп Таїп Ердоган. Фото Reuters

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина може «увійти в Ізраїль, як зробила це раніше в Лівії і Нагірному Карабасі». Він не уточнив, про який саме вид втручання йдеться.

Про це Ердоган заявив на зустрічі провладної Партії справедливості й розвитку в турецькому місті Різе.

Під час промови Ердоган згадував успіхи Туреччини в оборонній промисловості. За його словами, Туреччина повинна бути «дуже сильною», щоб Ізраїль не міг тиснути на Палестину.

«Так само, як ми увійшли в [Нагірний] Карабах, так само, як ми увійшли в Лівію, ми можемо зробити подібне з ними [з Ізраїлем]. Немає причин, чому ми не можемо це зробити… Ми повинні бути сильними, щоб ми могли зробити ці кроки»", — заявив Ердоган.

Джерело зазначає, що, вочевидь, Ердоган мав на увазі минулі військові операції Туреччини. У 2020 році Туреччина скерувала своїх військових до Лівії на підтримку визнаного ООН уряду національної згоди.

Водночас Туреччина заперечувала будь-яку пряму участь у військових операціях Азербайджану в Нагірному Карабасі, але минулого року заявила, що використовує «всі засоби», зокрема 1 військову підготовку і модернізацію, щоб підтримати свого близького союзника.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац після цього заявив, що «Ердоган прямує шляхом Саддама Хусейна і погрожує напасти на Ізраїль», тож «йому треба нагадати, чим це закінчилося».

Схожі новини