Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відповідальність за вбивство Фаріон нібито взяло на себе неонацистське угруповання — пропагандисти

  • 25.07.2024, 09:45
  • 753

Націонал-соціалістичне угруповання NS/WP з російським корінням узяло на себе відповідальність за вбивство української мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон

Ірина Фаріон. Фото: РБК
Ірина Фаріон. Фото: РБК

Раніше в росії стверджували, що учасники цього руху готували замахи на російських пропагандистів володимира соловйова та маргариту симоньян.

Про це пише російський Telegram-канал Astra з посиланням на сторінку руху.

У доказ угруповання показало фрагмент відео нібито з моментом нападу на мовознавицю. На цьому відео тривалістю 10 секунд спершу показують Ірину Фаріон, яка вчить темношкірого легіонера українського футбольного клубу «Рух» Ернеста Антві української мови. Далі показують кадри з вулиці, на яких чутно жіночий крик та звук пострілу. Також на цьому відео можна побачити автомобілі, схожі на ті, що стояли біля будинку Фаріон у день пострілу.

Astra зазначає, що NS/WP також додає маніфест, написаний російською мовою. У ньому зазначається, що Фаріон — «шкідниця» та «расова зрадниця». Також вказується, що із цього дня «починається біла революція».

Назва руху розшифровується як National-Socialism / White Power, тобто «Націонал-соціалізм / Біла міць». Угруповання утворилося на початку у 2000-х та запам’яталося тим, що нападало на людей небілої зовнішності. Також учасники руху критикували християнство та були в конфлікті з іншими російськими націоналістами та монархістами. У 2006 році з’явився один із найвідоміших символів руху — кастет у лавровому вінку. Однак до 2014 року популярність руху згасла.

Відродження NS/WP сталося у 2020 році.

Схожі новини