Передплата 2024 «Добрий господар»

У Міносвіти розробили проєкт програми «Захист України» для старшокласників

  • 23.07.2024, 15:30
  • 149

Міністерство освіти та науки розробило проєкт модельної навчальної програми «Захист України» для 10−11 класів шкіл. Після результатів експертизи та наказу до затвердження від МОН програма отримає гриф «Рекомендовано»

Ілюстрація Міносвіти України
Ілюстрація Міносвіти України

Оновлений проєкт програми «Захист України» має єдиний зміст для всіх учнів, незалежно від статі, і містить такі теми, як інноваційні технології, інформаційна безпека та домедична допомога.

Протягом 10 класу школярі вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, принципи управління та планування, озброєння та військову техніку. У них формуватимуть практичні навички з орієнтування на місцевості, основ інженерної фортифікації, стрілецької підготовки.

В 11 класі учні вивчатимуть розвиток військових технологій, особливості інформаційної безпеки, домедичну допомогу, методи захисту цивільного населення в кризових умовах, можливості й способи оборони України.

Кожен модуль спрямований на засвоєння й відпрацювання конкретних навичок з керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), стресо- та психологічної стійкості.

В оновленій програмі також вказана, що осередки підготовки школярів мають бути оснащені компʼютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги. Для навчання там виділятимуть цілий день раз на місяць, щоб діти могли відпрацювати практичні навички.

Наразі понад 100 тренерів відбули навчання — вони передадуть знання вчителям з регіонів, щоб ті могли ефективно викладати за новою програмою.

Із проєктом програми можна ознайомитися за покликанням.

Схожі новини