Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Києві знесли історичну будівлю кінця XIX століття

  • 21.07.2024, 09:15
  • 343

У центрі Києва ввечері, 19 липня, несанкціонованого знесли історичну будівлю — садибу Зеленських, за адресою вулиця Кониського, 22, збудовану у 1890 році. Поліція вже відкрила кримінальне провадження

Фото: МКІП
Фото: МКІП

Про це повідомив Департамент охорони культурної спадщини Київської міської держадміністрації.

Міська влада заявила, що обурена ситуацією і назвала знесення «зухвалим та цинічним самоуправством».

Керівник департаменту, представники благоустрою, міської влади, громадських організацій та мешканці прибули на місце події.

Там наголосили, що «особливо цинічно» знесення виглядає на тлі того, що кілька днів тому громадська організація «Спадщина Київ» подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам’ятки. Раніше міський голова підтримав петицію № 12 870 «Зберегти історичну садибу Зеленських».

У МКІП відреагували на знесення в Києві садиби Зеленських ХІХ століття.

У відомстві зазначили, що будинок не мав юридичного статусу пам’ятки чи «щойно виявленого об'єкта культурної спадщини», як це передбачено пам’яткоохоронним законодавством.

А втім, за даними історико-архітектурного опорного плану міста Києва, садиба розташована в історичному ареалі міста й визнана значною історичною будівлею під назвою «Садибний житловий будинок» другої половини ХІХ століття.

Як пояснили у МКІП, такий статус мав би захистити будинок від зносу, адже діяльність в історичних ареалах регулюється не тільки законом «Про охорону культурної спадщини», але й Державними будівельними нормами і правилами. Ці норми передбачають, що у межах історичних ареалів забороняється знесення цінної історичної забудови.

Крім того, реконструкція цінної історичної забудови зі зміною геометричних розмірів дозволяється лише у виключних випадках за погодженням відповідного органу охорони культурної спадщини та лише за умови збереження характеру цінного історичного середовища, наголосили у міністерстві.

Зазначається, що найдієвішим способом захисту історичної забудови є надання їй статусу пам’ятки. Таке подання від громадської організації «Спадщина Київ» було зареєстроване у МКІП 19 липня — в день, коли будівельна техніка почала зносити будинок.

Схожі новини