Передплата 2024 «Добрий господар»

Що треба терміново зробити, щоб пережити зиму

  • 19.07.2024, 17:49
  • 205

Влада має негайно забезпечити людям і громадам можливість диверсифікувати джерела енергії

Підвищення акцизів на пальне не має нічого спільного зі вступними зобов’язаннями України перед Євросоюзом — про це сказав у відеозверненні Петро Порошенко. Він зазначив, що це рішення спричинить зростання інфляції і зниження рівня життя людей, які й так потерпають через війну та енергетичну кризу.

За словами Порошенка, влада має негайно забезпечити людям і громадам можливість диверсифікувати джерела енергії.

«Звичний для сучасної України пейзаж: гуркіт генератора, сморід і дуже, дуже дороге пальне, яке забезпечує електроживлення всієї України. Ми попереджали, що так буде. І в березні казали про те, що

підвищення акцизів не має нічого спільного з ЄС і з нашими зобов’язаннями про вступ", — сказав Порошенко.

«За п’ять років вони планують підняти ціни на пальне від 70 до 130%, в середньому у два рази. Ціни на пальне — це ціни на хліб, це ціни на воду, це ціни на існування людини. Це податок, якого не уникнути. Інфляція. Це те, що робить людей біднішими», — констатує Порошенко.

«Що ж робити з енергетикою? Треба завезти в Україну величезну кількість акумуляторів, інверторів, сонячних батарей, когенераційних станцій, вітроелектростанцій, всього необхідного обладнання і забезпечити через бюджетне кредитування, щоб кожне ОСББ мало можливість прийти, отримати це обладнання. Встановити на даху сонячні панелі, акумулятори, заживити ліфти, заживити електроенергією воду, заживити відведення і зв’язок. Це ще можна встигнути зробити», — вважає Порошенко.

«Влада має передати ресурс суб'єктам місцевого самоврядування. Суб'єкти місцевого самоврядування зв’язуються з ОСББ, встановлюють обладнання і за 5−6-7−8 років ОСББ повернуть вартість цього обладнання, яке зараз приїде в Україну. І бюджетних коштів для цього не потрібно, бо лише сьогодні Європейський банк виділив нам 100 мільйонів, а загалом європейські країни для стабілізації ситуації в енергетиці виділяють мільярди доларів, євро», — констатує Порошенко.

Він також вважає шкідливою ідею витрачати гроші на добудову атомних енергоблоків за російською технологією. Натомість є сенс розгорнути балансуючі потужності в європейських країнах поблизу кордонів України.

«Треба робити децентралізацію енергетичну, ставити когенераційні станції на кожному мікрорайоні, в кожному кварталі.

Ставити балансуючі теплові електростанції, негайно провести переговори з Польщею, з Румунією. Прямо на кордоні з Україною побудувати балансуючі теплові електростанції. Дати можливість, щоб там працювали українські енергетики, українське вугілля і щоб ми мали необмежений доступ балансуючих потужностей для енергетики", — вважає Порошенко.

Схожі новини