Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Роман Терещенко Trans Trade Holding: міжнародні сільськогосподарські ринки

  • 03.07.2024, 15:20
  • 563

Роман Вікторович Терещенко Trans Trade Holding вважає, що аграрний сектор займає ключове місце у світовій економіці. Він забезпечує продовольством населення, що швидко збільшується, і служить важливим джерелом доходу для багатьох країн, які експортують сільськогосподарську продукцію.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), у сільському господарстві зайнято 67% населення світу. Цей сектор складає майже 40% світового ВВП та понад 40% від загального експорту. Експерт зазначає, що з розвитком сучасних технологій штучного інтелекту (ШІ) значення аграрного сектору продовжуватиме зростати у найближчому майбутньому.

Роман Терещенко Trans Trade Holding: лідери та нові гравці світового аграрного сектору

У 2023 році чотири країни впевнено закріпилися в елітному дивізіоні найкращих у світовому секторі сільського господарства. До них відносяться Китай, Індія, США та Бразилія, які і сьогодні продовжують утримувати свої лідируючі позиції. За прогнозами експерта галузі, незабаром загальний обсяг їхнього виробництва цілком може досягти неймовірних $ 3 трлн.

Роман Вікторович Терещенко повідомляє, що на п’яти світовим аграрним гігантам уже наступають новачки, які вкладають значні кошти у модернізацію своїх аграрних секторів. На світову арену виходять Франція, Канада та Австралія, які по праву займають свої місця у ТОП-10 країн із розвиненим агросектором.

Досягнення цих країн показують, що конкурентоспроможність у сільському господарстві формується в різних куточках світу. Такі тенденції підкреслюють динамічність галузі, її глобальне значення для світової економіки.

Роман Терещенко Trans Trade Holding: ШІ та нові технології — майбутнє світового агросектору

У сучасному сільському господарстві фермери активно впроваджують інструменти, що ґрунтуються на ШІ. Застосовують їх для вирішення проблем, пов’язаних зі здоров’ям людей, екологічною безпекою та продовольчою стабільністю. За прогнозами аналітиків, до 2032 року ринок таких технологій досягне $ 12 млрд.

Терещенко Роман Вікторович виділяє два перспективні напрями у розвитку сільськогосподарського ШІ: федеративне навчання, ідентифікація шкідників та хвороб.

Агроіндустрія майбутнього: інтеграція даних без спільного використання — Роман Терещенко

Робототехніка, датчики та інформаційні технології все частіше застосовуються у сільському господарстві для підвищення ефективності та скорочення використання хімікатів. На думку експерта, дані, зібрані цими інструментами, можуть покращувати управління та ухвалення рішень за допомогою машинного навчання. Однак це вимагає обміну даними між учасниками.

Опитування фермерів з усього світу показало, що більше половини не довіряють свої дані через побоювання витоку конфіденційної інформації та маніпуляцій на ринках. Федеративне навчання може вирішити цю проблему.

— Федеративне навчання дозволяє вивчати дані різних сторін, не розкриваючи інформацію з-поміж них. Дані залишаються на локальному комп’ютері фермера, що підвищує конфіденційність та знижує ризики, — пояснює Терещенко Роман Вікторович.

Експерт припускає, якщо фермери переконають використовувати цей метод, вони зможуть створити систему співробітництва, удосконалюючи свої рішення. Наприклад, вони могли б поєднати дані про вирощування нуту, щоб отримувати більш точні прогнози врожайності.

Роман Терещенко: виявлення шкідників та хвороб за допомогою ШІ

Бюджеті для фермерів та глобальна продовольча безпека зараз знаходяться під загрозою через хвороби рослин та шкідників. За оцінками ООН, щорічні світові втрати від цього становлять $ 290 млрд, торкаючись 40% світового виробництва сільськогосподарських культур.

Фермери часто застосовують хімікати для запобігання спалахам, але їх надмірне використання шкідливе для здоров’я, ґрунту, води та біорізноманіття. Крім того, багато патогенів стають стійкими до існуючих методів лікування.

Роман Терещенко Trans Trade Holding вважає, що для вирішення цієї проблеми важливо скоротити використання хімікатів, і тут може допомогти ШІ:

— Консорціум міжнародних центрів сільськогосподарських досліджень створив мобільний додаток «Tumaini» для ідентифікації шкідників та хвороб. Користувачі можуть завантажувати фотографії гаданих шкідників або хвороб, які ШІ порівнює з базою даних із 50 тис. зображень. Додаток також аналізує дані та рекомендує програми лікування.

Експерт розповідає, що використання таких додатків разом із інструментами управління дозволяє фермерам точніше визначати необхідну кількість хімікатів.

Тобто ефективне застосування сучасних технологій може позитивно впливати на всі процеси в агросекторі. Терещенко Роман Вікторович вважає, що ШІ здатний скоротити шкідливий вплив сучасного сільського господарства на здоров’я людей та навколишнє середовище. Він також може сприяти підвищенню глобальної продовольчої безпеки у XXI столітті.

Схожі новини