Передплата 2024 «Добрий господар»

Поблизу ЗАЕС росіяни зруйнували станцію зовнішнього радіаційного моніторингу — МАГАТЕ

  • 28.06.2024, 14:50
  • 224

Біля окупованої росіянами Запорізької АЕС зруйновано станцію зовнішнього радіаційного моніторингу. Це знизило ефективність її можливості виявляти та вимірювати будь-які радіоактивні викиди в разі надзвичайної ситуації

Фото: МАГАТЕ
Фото: МАГАТЕ

Про це йдеться в повідомленні МАГАТЕ.

Інформацію про руйнування агентство отримало від окупованої ЗАЕС. Там заявили, що станцію зовнішнього моніторингу було зруйновано внаслідок обстрілу та пожежі цього тижня.

Станція моніторингу розташована приблизно за 16 кілометрів на південний захід від ЗАЕС. Зв’язок з нею втратили в понеділок, 24 червня. Однак через безпекову ситуацію команда МАГАТЕ не змогла отримати доступ до місця, щоб підтвердити пошкодження.

МАГАТЕ зазначає, що з початку 2022 року кілька станцій радіаційного моніторингу в 30-кілометровій зоні навколо ЗАЕС не працювали протягом різних періодів часу через пошкодження. До повномасштабного вторгнення рф загалом працювали 14 станцій, зараз 4 — недоступні.

За даними МАГАТЕ, лише за кілька днів до повідомлення про руйнування станції в сусідньому місті Енергодар 16 годин не було світла. Декілька моніторингових станцій не працювали через те, що в них скінчився заряд резервної батареї.

Гендиректор МАГАТЕ зазначив, що втрата однієї станції радіаційного моніторингу не має прямого впливу на безпеку ЗАЕС, але вона є частиною безперервного погіршення низки заходів безпеки.

Схожі новини