Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські хірурги прооперували пальці 6-річної дівчинки

  • 25.06.2024, 19:45
  • 587

В Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання хірурги прооперували 6-річну дівчинку зі збільшеними у 4 рази пальцями

Фото: ТМО 1
Фото: ТМО 1

Як повідомили у пресслужбі лікарні з такою рідкісною патологією зіткнулись вперше.

Маленька пацієнтка — 6-річна львів'янка Меланія Вербицька. У два роки у дівчинки раптово збільшились деякі пальчики на лівій руці та набули синьо-багряного кольору. Батьки роками оббивали пороги лікарень, утім так і не могли знайти відповідь на питання: що відбувається з їхньою донькою? Зверталися навіть в американську клініку. Там запропонували лише один варіант — ампутацію.

До шістьох років пальці Меланії досягли вже гігантських розмірів та буквально пульсували. А будь-який найменший поріз спричиняв масивну кровотечу.

«Вона в нас наче порцелянова лялька», — каже мама дівчинки.

Кілька місяців тому жінка натрапила в мережі на інформацію про лікаря, який спеціалізується на хірургії кисті, оперує дорослих і рятує кінцівки Захисників від ампутації. Це був Гнат Герич- завідувач хірургічного відділення Лікарні Святого Пантелеймона. До нього і звернулася родина.

Після обстеження дівчинці змогли встановити Меланії діагноз: артеріовенозна мальформація.

Це вроджена патологія, яка зазвичай вражає судини головного мозку, рідше — спинного. А от що така недуга розвинулася в судинах руки — випадок унікальний.

«Судини в кисті та передпліччі Меланії розвинулися аномально — з множинними сполученнями між артеріальною та венозною системами. Тобто кров з артерій потрапляє у вени і розширює їх, що призводить до зміни кольору шкіри та значного набряку пальців. А при їхньому пошкодженні відповідно виникає артеріальна кровотеча — найнебезпечніша з можливих», — розповідає Гнат Герич, завідувач Центру хірургії та онкології № 1 Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова.

Після консиліуму команда хірургів вирішила взятися за цей надскладний випадок. Спершу лікарі мусили з’ясувати анатомію судинного дерева в кисті Меланії та перевірити чи можливо видалити патологічні судини без порушення кровопостачання кінцівки. Для цього перекрили деякі венозні фістули — патологічні отвори, через які кров з артерій Меланії потрапляє в її вени. Це було ангіографічне, себто діагностичне, втручання. Завдяки йому у хірургів з’явилася надія на те, що вони таки зможуть допомогти дівчинці.

«Під час другої вже 6-годинної операції на кисті наші спеціалісти видалили більшу частину аномально розвинутих судин і відповідно змогли зменшити тиск крові у венозній системі. Це доволі складне втручання, адже хірургам потрібно було вкрай делікатно видаляти кожну аномальну судину та водночас — не зачепити ті, що відповідають за живлення кінцівки. І їм вдалося це зробити», — йдеться у повідомленні лікарні.

Завдяки операції пальчики Меланії зменшилися вдвічі. Вона та її батьки неймовірно задоволені таким результатом. Нині на дівчинку чекає реабілітація, а за місяць — повторне втручання, під час якого хірурги планують видалити залишок аномальних судин.

Схожі новини