Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хлопчику з Великої Британії для контролю епілепсії вперше у світі встановили мозковий імплант

  • 25.06.2024, 13:35
  • 411

Підліток із Великої Британії з важкою формою епілепсії став першою людиною у світі, якій встановили мозковий імплант для контролю епілептичних нападів

Фото: Главком
Фото: Главком

Про це пише Guardian.

13-річний Оран Ноулсон з Сомерсету має синдром Леннокса-Гасто — це важка форма епілепсії, яка проявляється в дитинстві. Хвороба розвинулася в хлопця у віці трьох років. Відтоді в нього не було жодного дня без судом, іноді він міг страждати від сотень нападів на день.

Оран часто непритомнів і переставав дихати. Це означає, що дитина потребувала цілодобового догляду, також він мав значно підвищений ризик раптової смерті від епілепсії.

Однак нейростимулятор від британської компанії Amber Therapeutics, який тепер розташований під його черепом і посилає електричні сигнали глибоко в мозок, має зменшити ці напади на 80%.

Хлопець переніс операцію ще в жовтні, йому вставили два електроди глибоко в мозок. До нейростимулятора під'єднали дроти, які необхідно було розмістити з точністю до міліметра. Цей квадратний пристрій розміром 3,5 см і завтовшки 0,6 см розташували в щілині черепа Орана, де була видалена кістка, і прикріпили гвинтами. Нейростимулятор можна заряджати через навушники.

Пізніше пристрій Орана почав забезпечувати постійну помірну електричну стимуляцію мозку для запобігання епілептичним нападам.

«Ми побачили значне покращення, судоми зменшились, і вони менш важкі. Він набагато більш балакучий», — розповіла мати хлопця Джастін.

Тепер лікарі хочуть долучити до дослідження адаптивної глибокої стимуляції мозку для дітей при епілепсії ще трьох пацієнтів із синдромом Леннокса-Гасто. Загалом кількість учасників сягне 22.

«Глибока стимуляція мозку наближає нас, як ніколи раніше, до зупинки епілептичних нападів у пацієнтів, які мають дуже обмежені можливості ефективного лікування», — наголосив дитячий нейрохірург-консультант Мартін Тісдал.

Лікар сподівається, що через роки така стимуляція мозку стане стандартним методом лікування дитячої епілепсії.

Схожі новини