Передплата 2024 «Добрий господар»

Підозрювані у замаху на казахського журналіста-опозиціонера у Києві втекли до Молдови: їх розшукують

  • 21.06.2024, 16:45
  • 371

Підозрювані у замаху на журналіста Айдоса Садикова двоє громадян Казахстану виїхали у Молдову у день злочину. Відтак їх оголосили у міжнародний розшук

Фото Київської міської прокуратури
Фото Київської міської прокуратури

Як передає Офіс генпрокурора, Голосіївський районний суд Києва заочно обрав двом громадянам Казахстану запобіжні заходи — тримання під вартою.

Слідство триває.

Відомо, що замах на громадянина Казахстану Садикова стався 18 червня у Шевченківському районі столиці біля будинку, де потерпілий мешкає із дружиною.

Попередньо встановлено, що двоє чоловіків (Мейрам Каратаєв 9.05.1991 та Алтай Жаканбаєв 8.02.1988) ретельно спланували вбивство журналіста, який має в Україні статус біженця.

Підозрювані прибули в Україну 2 червня, перетнувши польсько-український кордон. У столиці вони орендували квартиру та придбали автомобіль.

За потерпілим деякий час спостерігали, вивчаючи його маршрути.

18 червня, у день скоєння злочину, один із підозрюваних підійшов до машини потерпілого, здійснив постріл, а його спільник спостерігав за ситуацією навколо будинку. Після цього вони залишили місце злочину.

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури двом громадянам Республіки Казахстан повідомлено про підозру в замаху на умисне вбивство, вчиненому на замовлення та за попередньою змовою.

Дружина Садикова повідомила, що її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані. Вона також переконана, що до замаху причетний президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв, коментуючи напад, заявив, що в разі необхідності офіційні органи Казахстану готові долучитися до розслідування.

Подружжя Садикових у 2014 році переїхало до Києва з Казахстану. Айдос Садиков на батьківщині зазнав кримінального переслідування, як він стверджує, із політичних мотивів. В Україні вони набули статусу біженців і вели власний Youtube-канал «Бәсе», де піддавали критиці владу Казахстану та олігархів і виступали із підтримкою протестів у Казахстані у 2022 році. Восени 2023 року Айдос та Наталія Садикови оголошені казахською владою у розшук за звинуваченням у розпалюванні ворожнечі.

Схожі новини