Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Супутники під час падіння можуть руйнувати озоновий шар Землі

  • 19.06.2024, 20:25
  • 458

Дослідники з Університету Південної Каліфорнії стверджують, що супутникові системи, як-от Starlink, можуть зашкодити озоновому шару Землі, коли падають з орбіти

Фото: Мінфін
Фото: Мінфін

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical Research Letters, на яке звернули увагу Independent та Business Insider.

Згідно з дослідженням, такі супутники викидають в атмосферу велику кількість газу оксиду алюмінію, який може руйнувати озоновий шар. Учені попереджають, що оксиди можуть залишатися в атмосфері та руйнувати озоновий шар протягом десятиліть.

«Лише в останні роки люди почали думати, що це може стати проблемою. Ми були однією з перших команд, які розглянули, якими можуть бути наслідки цих фактів», — зауважив один з авторів дослідження Джозеф Ван.

Так, науковці порахували, що невеликий супутник під час згоряння в атмосфері виробляє близько 30 кг оксидів алюмінію. Наразі на навколоземній орбіті перебувають понад 8000 інтернет-супутників, з яких близько 6000 належать компанії американського мільярдера Ілона Маска SpaceX.

Тим часом попит на глобальне інтернет-покриття стимулює запуски малих супутників зв’язку. Так, тільки SpaceX має дозвіл на запуск ще 12 000 Starlink. Amazon та інші технологічні гіганти також планують у найближчі роки запустити тисячі своїх супутників.

Один супутник може прослужити близько п’яти років, а потім він згорає в атмосфері під час падіння. За словами вчених, лише у 2022 році падіння супутників могло принести в атмосферу близько 17 тонн крихітних частинок оксиду алюмінію.

За оцінками дослідників, через падіння супутників щороку буде викидатися понад 350 тонн оксидів алюмінію, зашкодивши озоновому шару, який життєво важливий для виживання на Землі. Він поглинає шкідливе ультрафіолетове випромінювання Сонця, яке може спричинити рак шкіри та навіть порушити врожайність сільськогосподарських культур та зашкодити виробництву їжі.

Схожі новини