Передплата 2024 ВЗ

На станцію «Академік Вернадський» знову прийшов імператорський пінгвін

  • 17.06.2024, 10:50
  • 361

Тепер він досліджує будівлю станції

Фото Національного антарктичного наукового центру
Фото Національного антарктичного наукового центру

Він уже роздивлявся великий паливний бак з пальмами, основний вхід, пожежний вихід біля кубриків, а також метеоґанок.

Уперше цей птах завітав на острів Галіндез, де розташована українська станція, на початку червня. Такий візит став справжнім сюрпризом, адже імператорські пінгвіни не гніздують в районі «Вернадського», а обирають холодніші території. Найближча їхня колонія розташована за понад 300 км від нас.

Востаннє появу імператорського пінгвіна біля станції наші полярники фіксували в грудні 2020-го. Цього ж разу він спершу кілька днів гуляв островом, вподобавши місце біля геомагнітної обсерваторії. Потім залишив Галіндез, а тепер знову повернувся.

Біологи відзначають, що це молодий пінгвін, який тільки нещодавно полишив батьків. У такому віці для них типові поодинокі мандри, адже вони ще не беруть участь в розмноженні й активно вивчають навколишній світ.

Пізніше полярники побачили на іншому боці острова ще одного великого пінгвіна. Зимівники помітили його з човна під час морського виходу, але льодова ситуація не дозволила підійти близько й визначити, що це за вид.

Ймовірно, це був або другий імператорський пінгвін, або ж королівський — вони трохи менші за розмірами, але теж величенькі й не живуть у цій місцевості (надають перевагу теплішим Субантарктичним островам).

Схожі новини