Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Полярники показали, як тюлень-крилеїд полює на їжу біля станції «Вернадського» (ВІДЕО)

  • 14.06.2024, 14:35
  • 390

Хоч пінгвіни вже полишили околиці станції «Академік Вернадський», однак є тварини, які тримаються біля станції навіть на початку антарктичної зими

Фото ілюстративне із Наукового антарктичного центру
Фото ілюстративне із Наукового антарктичного центру

Зокрема, тюлень-крилеїд, що полював на їжу прямо під берегом острова.

На відео можна роздивитися, як криль, яким живиться тюлень, опинився на його вусах.

Цікаво, що для вилову здобичі цей вид має спеціальні зуби — у формі гребінців. Коли вони змикаються, то утворюють своєрідне сито для фільтрування води і «затримки» крилю

Впізнати цих тюленів можна за специфічним фирканням та видовженою мордою. Також вони виглядають досить вгодованими — сягають 300 кг за довжини 2−2,5 метри.

У районі станції «Академік Вернадський» крилеїди найчастіше трапляються у літньо-осінній період, коли масово плавають у навколишній акваторії на крижинах. Їхнє життя загалом дуже прив’язане до морського льоду й часто вони мігрують разом з ним. Вміють віртуозно вистрибувати на крижини, хоч і не завжди це вдається їм з першої спроби.

Крилеїди — наймасовіший вид антарктичних тюленів і можливо навіть найчисельніший з диких видів хижих тварин у світі. Їхня кількість — від 10 до 40 мільйонів.

Це пов’язано з тим, що вони мають величезний запас їжі (тобто крилю), а після масового винищення китів у минулому столітті — ще й менше харчових конкурентів. Водночас ці тюлені є здобиччю для своїх родичів — морських леопардів, а також косаток.

Схожі новини