Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Стрийському парку — книжкова шпаківня

Такі публічні книжкові полиці також є у Харкові, Кропивницькому, Чернівцях

Фото автора
Фото автора

Шпаківні не лише затишна хатинка для птахів, а й бібліотека для книг посеред парку. Таке незвичне призначення шпаківень застосували у Стрийському парку. Там активісти з громадської організації «Ліс» відкрили книжкову шпаківню, де кожен охочий може принести дитячу літературу, або взяти собі почитати книжку (за умови повернення). Це варіант бібліотеки на природі. Шпаківню встановили неподалік кінотеатру, поруч з дитячим майданчиком.

Як розповіла у коментарі для «ВЗ» директорка Стрийського парку Олена Мазурик, щодня у шпаківню львів‘яни приносять по кілька книжок. Новинка має неабиякий попит. Діти читають в парку, або беруть книжку додому на день-два.

Досвід перейняли у Харкова. Також такі шпаківні чимало років працюють в інших містах України, зокрема Кропивницькому, Чернівцях.

«Перша книжкова шпаківня у Львові - справжній артоб'єкт, виготовлений з екологічно безпечних матеріалів, що не містять шкідливих хімікатів», — наголошує моя співрозмовниця.

«Проєкт шпаківні символізує любов до книг, — наголосив виконавчий директор ГО „Ліс“ Дмитро Карабчук. — Книжкова шпаківня — це не просто бібліотека, а місце, де читання переплітається з любов’ю до природи. У нашому швидкому світі часто забуваємо про спокій та красу, яку може дати занурення у гарну книгу серед зелених насаджень. Створили книжкову оазу, як куточок спокою, де можна під звуки пташиного співу поринути в захопливий світ літератури. Де серед дерев і квітів, кожен може знайти свій прихисток і відчути зв’язок з природою».

Схожі новини