Передплата 2024 ВЗ

У Штатах в яловичому м’ясі знайшли вірус пташиного грипу

  • 26.05.2024, 20:25
  • 568

У США м’ясо хворої молочної корови показало позитивний результат на вірус пташиного грипу. Воно не потрапило на прилавки магазинів

Фото: 0542
Фото: 0542

Позитивний тест, отриманий у рамках федерального дослідження безпеки яловичини, викликає занепокоєння щодо того, чи може вірус потрапити в комерційне постачання яловичини, створюючи ризик для здоров’я людей, повідомляє «Українська правда» з посиланням на The New York Times.

Однак Міністерство сільського господарства США стверджує, що споживачам м’яса не варто хвилюватися, адже воно є безпечним.

Наразі вірус H5N1 виявили лише у молочної худоби. Інфікування м’ясної худоби (тієї, яку вирощують на м’ясо) не зафіксовано. Але експерти вважають, що поширення вірусу є більшим, ніж повідомляють офіційно — 58 молочних стад у дев’яти американських штатах.

«Очевидно, що це дуже поширене явище, яке потребуватиме постійної пильності», — сказав Брайан Ронхольм, директор із харчової політики правозахисної організації Consumer Reports.

За його словами, ризик для споживачів залишається низьким. Але «для додаткової впевненості їм буде важливо переконатися, що вони готують м’ясо за належної температури».

Офіційні особи та експерти стверджують, що ретельна термічна обробка, швидше за все, знищить будь-який вірус, який міг би проникнути в м’ясо. Попередні лабораторні перевірки яловичого фаршу підтверджують цю думку.

Але докторка Гейл Хансен, незалежна експертка з безпеки харчових продуктів і ветеринарної медицини, критично оцінила реакцію федерального уряду на спалах молочних корів, сказав, що чиновники були занадто впевнені в безпеці яловичини.

«Люди нерідко їдять м’ясо навіть сирим», — зауважує вона.


Джерело: УП

Схожі новини