Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Світло — за розкладом!

«Укренерго» ввело графіки відключень світла у всіх регіонах України. Зокрема у Львові та області графіки аварійних знеструмлень запровадили з 14 травня — через брак потужності в енергосистемі, який спричинили повітряні атаки росіян по українських об'єктах енергогенерації

Енергетики наголошують, що «Укренерго» впроваджує відключення тільки у тих випадках, коли є потреба стабілізу­вати енергосистему, яка зазнала значної руйнації через ракетні обстріли. Аби не допустити знеструмлень, всіх українців закликають економно використовувати електроенергію.

Як економити електроенергію?

Найбільш енерговитратні прилади — електрообігрівачі, бойлери, електропли­ти, мікрохвильові печі, пральні маши­ни, електричні духовки, електрочайники, праски, посудомийні машини, кондиціо­нери, порохотяги тощо…

Після того, як світло раптово зникло, не забудьте вимкнути з розеток усі елек­троприлади. Коли подачу електроенергії відновили, вмикайте електроживлен­ня поступово — спочатку освітлення, по­тім прилади з невисокою потужністю. А пилососи, пральні машини, обігрівачі та інші потужні прилади у перші години піс­ля відновлення електропостачання кра­ще взагалі не вмикати!

Використовуйте енергоефективну техніку. Побутові електроприлади мають спеціальне маркування щодо класу, від, А до G. Клас, А — найбільш енергоощадний, прилади інших класів споживають більше електроенергії.

Важливо правильно експлуатувати електроприлади. Наприклад, не вста­новлюйте холодильник біля газової пли­ти або опалювальних приладів чи в місці, куди потрапляють прямі сонячні проме­ні. Вчасно очищуйте порохотяг, на елек­троплитах використовуйте посуд з рів­ним дном і такого діаметра, як конфорка.

Вмикайте кондиціонер лише за зачи­нених вікнах і дверях. Кип’ятіть у елек­трочайнику стільки води, скільки вам за­раз потрібно. Використовуйте пральні й посудомийні машини в режимі повного завантаження.

Схожі новини