Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Закон про мобілізацію має відповідати питанню справедливості»

  • 05.04.2024, 14:50
  • 290

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко під час брифінгу розповіла, які норми будуть принциповими для депутатів фракції під час другого читання законопроєкту про мобілізацію. Вона також зазначила — перед голосуванням за цей вкрай чутливий для суспільства закон важливо почути публічну позицію президента і Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського

«Якою є позиція „Європейської Солідарності“ щодо мобілізації? Ми щодня спілкуємося з військовими. Ми відвідуємо як прифронтові, так і де окуповані території, і прикордонні території. Понад 2500 наших партійців воюють на найгарячіших лініях з першого дня війни. Для нас дуже важливим є питання демобілізації. Ми наполягаємо на тому, щоб закон про мобілізацію встановлював чіткий термін служби — 36 місяців», — сказала Геращенко.

«Військові говорять, що коли ти знаходишся на Бахмутському, Авдіївському напрямку, на найважчих напрямках, навіть це надзвичайно важка історія і робота. Але 36 місяців — і потім не від рішення Ставки, не від настрою чи погоди має залежати питання демобілізації. А має бути протягом одного місяця звільнення військовослужбовців без додаткових умов», — наполягає депутатка.

«Має бути дуже чітко продуманий термін ротації. Наприклад, 10 гірсько-штурмова бригада понад 2 роки знаходиться на Бахмутському напрямку без жодної ротації. А є підрозділи, які навпаки весь цей час знаходилися в тилових регіонах і жодного разу не були долучені до бойових дій. Це несправедливо і неправильно, тому питання ротації має бути чітко визначено в новому законі про мобілізацію», — зауважила Геращенко.

«Ми пропонуємо надати відпустку до 6 місяців для тих, хто служив понад два роки. Очевидно, що закон про мобілізацію має відповідати питанню справедливості. Ми вважаємо, що має бути мотивація — через навчальні центри, тренінги, коли людина знає, що її мобілізували і вона підготовлена, готова воювати. Це має бути і правильне фінансове забезпечення, і рекрутинг. Ми вважаємо, що саме рекрутингу має бути присвячена серйозна робота державного апарату, інформаційна робота і в першу чергу робота з забезпечення. Тому рекрутинг — важлива складова мобілізаційної кампанії», — переконана співголова фракції.

За її словами, особливу увагу потрібно приділяти питанню фортифікацій. «І тому в законі про мобілізацію особливий блок потрібно присвятити посиленню інженерних військ», — вважає Геращенко.

Вона також зауважила на необхідності скасувати 100%-ву бронь для силових структур. «Якщо у нас сьогодні є 50% броні для державних установ, то ми наполягаємо на тому, щоб в силових структурах також не було 100%-ої броні, щоб там також була визначена бронь 50%. Силові структури, де як правило працюють чоловіки, які мають відповідну військову підготовку, мають сьогодні і захищати державу на фронті», — переконана народна депутатка.

«Ми вважаємо, якщо президент відмовився подавати такий законопроєкт, якщо він відмовився зустрітися з фракціями і пояснити свою позицію, перед голосуванням уже в другому читанні має бути чітко висловлена позиція президента України як Верховного Головнокомандувача по закону про мобілізацію», — наголосила Геращенко.

Схожі новини