Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ми перші почали поставляти вантажівки не одиницями, а сотнями»

  • 22.03.2024, 14:31
  • 500

Два роки тому Фонд Порошенка розпочав проєкт з постачання у ЗСУ британських вантажівок DAF. З того часу у військо передали півтисячі вантажівок різного типу, які стали справжнім логістичним порятунком для армії

Фото "ЄС"
Фото "ЄС"

Порошенко показав, у якому вигляді зазвичай машини приходять з Великої Британії: «без кузова, з іржавими баками, без акумуляторної батареї, але — надійний двигун, надійна коробка передач без електроніки. І потужні зусилля нашої команди, багатопрофільної станції технічного обслуговування, яка модернізує і доводить ці машини до робочого стану».

Як зазначає спеціалізований портал Avto24, англійські вантажівки DAF YA та DAF Leyland стали базою для спецтранспорту військових. Техніка не нова, але гарно підготовлена і в добротному технічному стані. Вона розроблялася й виготовлялася конкретно під завдання оборонних відомств. Це повнопривідні машини з колісною формулою 4×4.

Версія DAF YA-4442 досі перебуває на озброєнні багатьох армій світу. Тентова бортова вантажівка комплектується дизельним двигуном під 180 кінських сил і 6-ступеневою роздатковою коробкою. Автомобіль припав до вподоби захисникам за витривалість та надійність. При цьому навантаження на передню вісь сягає 5 т, а на задню — 7 т.

Попри старі дизельні моторні версії, автомобіль в середньому бере 18 л солярки на 100 км пробігу. Якщо порівняти з «шишигою» ГАЗ-66, то вона в середньому витрачає 25 л /100 км бензину. При цьому вона удвічі програє «Яшці» у вантажності.

Leyland DAF 4×4 комплектується перевіреним часом двигуном 5,9 л Turbo Diesel, який видає 145 кінських сил. Двигун працює у парі з механічною коробкою передач. Передній міст підключається, його включення пневматичне. Водієві керувати такою машиною допомагає кермовий привід з гідравлічним підсилювачем. Це — гарантована п’ятитонка. Може возити як вантажі, так і особовий склад, а також буксирувати двовісні причепи, польові кухні, ремонтно-сервісні несамохідні агрегати та навіть гармати.

«Наші інженери та механіки пішли далі і зробили з них щось неймовірне. Командні пункти для „Посейдонів“ та систем РЕБ. Пересувні авторемонтні майстерні — особливо зараз потрібні для відновлення боєздатності техніки прямо на лінії зіткнення. Тентовані DAFи, щоб можна було перевозити екіпаж, — таких найбільше», — розповідає Петро Порошенко.

«У війська вже передали 219 DAF Leyland. Cлов’янськ, Роботине, Гуляйполе, Дружківка — там ви побачите їх усюди. Запитайте в десантників, морпіхів чи артилеристів — вони дадуть вам чесний відгук. Загалом законтрактовано понад 300 таких машин — коштом нашого з Мариною фінансування та долучення ГО «Справа Громад», — зазначає п’ятий президент. Він також подякував Міністерству оборони Великої Британії за юридичне та логістичне сприяння цьому проєкту.

Найсвіжіший проєкт Порошенка на базі вантажівки DAF YA — мобільний штабний пункт для армійської авіації. Його виготовили з величезних контейнерів, в яких країни НАТО передають у ЗСУ артилерійські снаряди. Контейнери утеплені, облаштовані системою обігріву та кондиціювання повітря, мають автономні генератори, що живлять апаратуру, комп’ютери, а також предмети побуту — холодильники, мікрохвильові печі, кавоварки.

У надбудові на шасі автомобіля розміщений безпосередньо штаб, в якому облаштовано шість робочих місць. Військові авіатори тут можуть планувати польоти та їх супровід. На причепі розміщений побутовий блок з двоярусними ліжками та ортопедичними матрацами. Кухня у вигляді тамбура обладнана побутовою технікою для прийому їжі. Для військовослужбовців тут навіть за заявкою поставили шість невеличких сейфів, де можна зберігати особисті речі і документи.

«Ми перші почали поставляти вантажівки не одиницями, а сотнями. З другої половини березня 2022 року до сьогодні вони пройшли шлях від Великої Британії до українського Сходу та Півдня, а їх загальна кількість — разом з Фоденами та іншими — складає вже понад 500. Закуплені вантажівки возять боєприпаси та іншу техніку. Наша команда пишається цією роботою, а найбільше — словами подяки від наших воїнів», — каже Петро Порошенко.

Схожі новини