Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розмарин зберігає молодість

  • 15.03.2024, 22:00
  • 427

Жодна рослина не була такою відомою і популярною у давнину, в середньовіччі, як розмарин. Римляни присвячували його богині Венері, прикрашали ним своє житла

Фото pexels
Фото pexels

З розмарином пов’язували ба­гато повір'їв: вважалося, що він може зробити людину веселою і щасливою, позбавити її недобрих снів, а головне — зберегти моло­дість. Особливою увагою цей ча­гарник користувався при дворах французьких та італійських коро­лів. Його молоді пагони, вкриті блі­до-бузковими або блакитними кві­точками, зрізали, щоб королеви та фрейліни приймали розмаринові ванни, лікували всілякі недуги пре­паратами з нього.

У сучасній медицині розмарин використовують як шлунково-киш­ковий засіб, як добрий стимулятор у випадках слабкості та виснаження після тяжкої хвороби або внаслідок надмірних фізичних навантажень та розумової діяльності.

Ефірну олію, що міститься в роз­марині, використовують для втиран­ня у випадках конвульсій і паралічу. Настій з розмарину готують так: 2 ч. ложки сухого листя заливають 200 мл окропу, настоюють і після охоло­дження вживають впродовж дня.

Світлана Лісна.