Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Весна починається у філармонії. Календар подій березня

  • 04.03.2024, 09:50
  • 499

Весна у філармонії починається низкою подій, серед яких унікальний музичний марафон, присвячені Володимиру Івасюку та Тарасу Шевченку вечори, симфонічні концерти від талановитої молоді та родинні ранкові концерти

Понеділок 04.03.2024 / 19:00. Брамс & Дворжак

Цього разу спеціальним проєктом Львівської національної філармонії стане виступ Симфонічного оркестру оперної студії імені Василя Сліпака Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка під батутою Ольги Хоми. Соліст — Богдан Гаврилов.

У програмі вас чекає виконання Симфонії № 4 Йоганнеса Брамса: шедевра, який вражає своєю глибиною та емоційною насиченістю. Другою частиною вечора стане виконання Концерту для віолончелі з оркестром Антоніна Дворжака, де тонка взаємодія віолончелі та оркестру витворює коштовне плетиво звукообразів.

П’ятниця 08.03.2024 / 18:00. Весілля Фігаро

Концертне виконання опери Вольфґанґа Амадея Моцарта

До 180-річчя Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка запрошуємо відвідати постановку видатної комічної опери Моцарта (1786). «Весілля Фігаро» — знакова опера для будь-якої сцени. Цього разу у філармонії ми відтворимо сюжет Бомарше у майстерному виконанні солістів та симфонічного оркестру.

Понеділок 25.03.2024 / 12:00. Ранкові концерти для фортепіано

Цьогоріч випускники отримають можливість показати власний хист на професійній сцені. Віримо, що така співпраця стане успішним стартом для молодих музикантів та композиторів, а сцена філармонії — першою та важливою сходинкою до омріяних вершин.

Запрошуємо і вас підтримати магістрів кафедри композиції та почути наднові твори!

До 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка

У його словах пророцтва та заклики до боротьби, вкриті кровʼю сторінки історії та мальовничі мрії про майбутнє, правдиві картини життя та прекрасні пейзажі Батьківщини.

Субота 09.03.2024 / 16:00. Прелюд пам’яті

Львівська національна філармонія запрошує на два дні вшанування пам’яті українського пророка, генія, Кобзаря. 9 березня о 16:00 відвідайте масштабний захід за участі солістів: Софії Соловій, Романа Страхова та Романа Созанського, Галицького академічного камерного хору, Академічного камерного оркестру «Віртуозів Львова» під керівництвом Тараса Вергуна та Октету «Орфей». У програмі композиції українських авторів на тексти Тараса Шевченка.

Неділя 10.03.2024 / 18:00. Шевченко. Сьогодні

До 210-річчя дня народження Тараса Григоровича присвячені йому твори прозвучать у виконанні двох провідних оркестрів — Військового оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного та Академічного симфонічного оркестру Львівської національної філармонії, а також солістів: баритона Олексія Кувітанова та бандуриста Олега Созанського.

П’ятниця 15.03.2024 / 19:00. Диригенти. Українською: Кіричук

Диригенти. Українською — вже знаний проєкт Львівської національної філармонії, заснований у 2020 році. У березневій події «Диригентів. Українською» Академічний симфонічний оркестр філармонії виступить під орудою Наталії Кіричук — диригентки з Києва. Під час майстеркласів, які Теодор Кухар та оркестр проводили спільно зі Студентським науково-творчим товариством «Octopus» Національної музичної академії України, рішенням оркестрантів було запрошено до цієї співпраці. Спільно з оркестром Кіричук виконає твори Бетховена та Дворжака, симфонічні полотна неймовірної краси та складності, що підкоряються не кожному диригенту сучасності.

Субота 16.03.2024 / 18:00. Цінності

Що ми називаємо цінностями? Найважливіше, непохитне, справжнє. А як щодо музичних творів? Хто чи що визначає їхню цінність? Час, контекст, майстерність, публіка, критики чи, може, сам автор? Точної відповіді не існує. Проте майже всі ми можемо відрізнити безцінний шедевр від дешевої підробки. На концерті симфонічного оркестру INSO-Lviv цього вечора звучатимуть справжні музичні діаманти — перевірені століттями, високо оцінені авторами й давно визнані слухачами. Перша симфонія Людвіга ван Бетховена, Симфонія ре мінор Сезара Франка та Пасакалія Антона Веберна.

Середа 20.03.2024 / 19:00. Перлини світової класики

За більш як століття сцена Львівської філармонії була першою омріяною сценою для багатьох визначних музикантів. Дебюти тут дарували найрізноманітніші переживання: хвилюючі та бентежні, радісні та захоплені.

Ніхто не знає, яким саме будуть перші кроки на сцену солістів цього концерту, однак ми запевняємо, що вечір залишить по собі приємні спогади. Більшість із запропонованих творів — перевірені століттями шедеври: увертюри та арії з опер Моцарта, Верді, Россіні, концерти Вебера та Шопена. Музиканти навмисне поєднали улюблені твори, щоб подарувати вам справді незабутній вечір. Тож запрошуємо приєднатись до віртуозної весняної події!

БАХ Маратон 21−24 березня

Щорічно на честь святкувань дня народження Йоганна Себастьяна Баха Львівська національна філармонія проводить «БахМаратон». Як відомо, більшість світу святкує уродини митця 21 березня — за старим календарем, адже протестантська Німеччина прийняла григоріанський календар у 1700 році з домовленістю, що аж до року 1699 всі дати зберігаються чинними.

Четвер 21.03.2024 / 19:00. БАХ Маратон. 22 дитини Баха

Одного разу Моцарт зронив: «Бах — батько, а ми його діти». І хоч тоді мова велась про Карла Філіппа Емануеля, сьогодні ми б хотіли наголосити на вічності постаті Баха й тому, як її присутність непомітно й сильно впливає на сучасне життя: вся знайома нам музика позначена його впливом, всі наші музиканти змалку зростали на його творчості, всі насущні теми охоплені в цій безмежній синергії барокового генія та майстра.

Відвідайте цей концерт і можливо, у списку спадкоємців Баха нас стане більше

П’ятниця 22.03.2024 / 19:00. БАХ Маратон. Vivace

Другий концерт маратону, який пробіжить цьогоріч у Львівській національній філармонії, відбудеться у темпі Vivace. Понад 300 років тому цей темп символізував достатньо помірний рух — саме для того, аби ви відчули себе повноправним володарем ситуації, але попри це рухались в ній цілком динамічно.

У комфортному темпі обрані твори програми підкажуть вам нові рішення та інсайти для власних немузичних проєктів, або ж навпаки допоможуть відпочити в моменті. Така ця музика Баха — нерозривна з нашою дійсністю і владна над нею навіть крізь віки.

Субота 23.03.2024 / 18:00. БАХ Маратон. Бах усміхається

…А Бах усміхається. Йому радісно… Його музика звучить в найкращих концертних залах світу, у церквах, з мобільних телефонів… Жоден інший композитор не удостоївся такої величезної уваги від побратимів-музикантів, які з насолодою творять свої перекладення, обробки та «кавер-версії» — від класичних аж до джазу — на відомі теми німецького Генія. І наш концерт є цьому підтвердженням. Твори Йоганна Себастьяна Баха прозвучать у цікавих та неординарних, різностильових та «драйвових» аранжуваннях Андрія Яцківа та Сергія Гуріна. Ми тішимося! А Бах усміхається…

Неділя 24.03.2024 / 11:30. БАХ Маратон & Автостопом по музичній галактиці. Планета Диригентських паличок

Що може бути захопливішим за знайомство з великим симфонічним оркестром? Запрошуємо почути всі його барви та познайомитись з музичними інструментами!

«Автостопом по музичній галактиці» — це цикл інтерактивних музичних пригод Дзень-Бума та його друзів по музичній галактиці. Протягом 10 концертів разом із Дзень-Бумом юні слухачі побувають на дивовижних планетах музичної галактики, де зможуть познайомитися з їхніми мешканцями та особливостями кожної з планет. Також перед кожним концертом, об 11:00 на маленьких слухачів чекатимуть веселі інтерактиви з унікальним музичним реквізитом від Центру музичного розвитку «TEMPO»

Неділя 24.03.2024 / 16:00. БАХ Маратон. Аdagio

Концерт досліджуватиме архітектуру звучання, що плавно розгортається в часі. Adagio, темп розміреності й роздуму, відкриватиметься слухачам поступово завдяки унікальному виконавському складу відомих львівських музикантів. На противагу цьому ностальгійному умиротворенню, в залі пануватиме й запальна атмосфера.

Завітайте на цю експозицію творчості майстра світової величі Баха та натхненного ним композитора із Бразилії — Вілли-Лобоса!

Неділя 24.03.2024 / 19:30. БАХ Маратон. Барокова капела

Без легковажності, але з фантастичним чуттям гумору та фантазії: таким у цьому концерті постане світ бароко і два його кити. Георг Філіпп Телеманн та Йоганн Себастьян Бах.

Як знак спільноти, що сміливо будує майбутнє, барокова капела — означає більше, ніж лише назву. Молодь звертається до старовини. Давнє звучання відроджується в юних руках, і сповіщає про нову надію. А також увінчає маратон Бахіани-2024 до наступного року.

Вівторок 26.03.2024 / 19:00. Perpetuum Mobile* | Вічний рушій

Якщо закрити очі й послухати перший з творів цієї програми на акордеоні — справді особливому інструменті — може здатись, що звучить могутній орган. Або ж цілий оркестр. Тому що темброві можливості акордеона, а саме його регістрова природа, дозволяє виконувати найрізноманітнішу музику різних епох та жанрів та абсолютно відмінних від акордеона інструментів, як здається на перший погляд.

Сьогодні яскравою стає тенденція до розширення акордеонового репертуару, тож ви почуєте як перекладення, так і власні композиції молодого талановитого музиканта Дениса Снігірьова.

Четвер 28.03.2024 / 19:00. Спогад про місто

Лондон, Прага, Маріуполь — колись ці назви вони могли б розміститись на карті мандрівника, в нотатці з планами на відпустку, чи в одному фотоальбомі. Зараз ми частіше згадуємо їх в іншому контексті — це міста, які допомагають, стають прихистком, підтримують, або ж чекають на своє повернення. Саме з містами буде повʼязана програма Академічного камерного оркестру «Віртуозів Львова» та диригента Парвіза Ях’яві.

Розпочне концерт Місто Марії" Золтана Алмаші, в якому йдеться про місто, що до останнього боронило себе, страху в якому було менше, ніж мужності, а відчаю — ніж надії. Продовжить концерт одна з кращих класичних інструментальних серенад — Серенада англійського композитора Едварда Елгара, яка стала не тільки знаковим твором в доробку композитора, а й однією з перлин британської музики. У найкращих традиціях оркестрових вечорів оркестр завершить концерт надією та світлими настроями. Їх подарує одна з кращих інструментальних серенад історії музики — Серенада для струнних мі мажор Антоніна Дворжака.

П’ятниця 29.03.2024 / 19:00. Дерево Життя

Вечір найрізноманітнішої класики у виконанні солістів, хору та симфонічного оркестру не залишить байдужим нікого: так з перших, крихких поодиноких звуків виростає могутня симфонія Життя..

У цій програмі один з композиторів має прізвище головного лиходія з шерлок-голмсівського всесвіту. Більше жодних інтриг, але ще багато цікавинок: цього вечора волелюбно звучатиме знаменита увертюра з опери «Сорока-злодійка» італійця Джоаккіно Россіні та сучасна симфонія «Дерево Життя» американського композитора Річарда Моріарті. Відстань між творами складає понад два століття, і кожен автор вклав у звучання цих композицій власні принципи й переконання, гідні уваги.

Також запрошуємо відвідати події, які відбудуться на камерній сцені філармонії:

Четвер 28.03.2024 / 17:00. Весняна феєрія

​​Неділя 31.03.2024 / 16:00. Відлуння твоїх кроків




Схожі новини