Передплата 2024 «Добра кухня»

Стахів створив багатотисячну антимобілізаційну мережу

  • 29.02.2024, 11:45
  • 1 002

Львівський активіст Остап Стахів, який був відомим лідером антивакцинаторів, після початку великої війни створив акаунт в соцмережах, де тисячам підписників висуває думки проти мобілізації

Остап Стахів. Фото: BBC
Остап Стахів. Фото: BBC

Про це пише Бабель.

У матеріалі йдеться, що у своїх відео Стахів розповідав, що ТЦК «викрадає і катує людей», а ще — будує концтабори. Незаконні, на думку Стахіва, і повістки. Мовляв, вони неправильно оформлені й використовують незатверджений герб України.

Видання зазначає, що рух Права людини, який заснував Стахів, налічує 7 тисяч підписників у Viber. Але головне — це велика локальна мережа в усіх областях у Viber.

Журналісти розповіли, що у березні 2023 року Стахів створив нове ГО — Обʼєднання правозахисників України та активно вербує нових членів. Їх він навчає «захищати свої права та свободи». Члени обʼєднання сплачують вступний внесок — 2 500 грн і щомісячні внески по 100 грн.

Їм Стахів видає «міжнародні посвідчення правозахисників», які не мають юридичної сили. Але, за словами блогера, посвідчення «захищають» членів ГО від поліції, ТЦК та інших органів. Скільки саме учасників налічує це обʼєднання, невідомо, але в групі в Telegram — 4 тисячі людей.

Активність Стахіва і команди не обмежується інтернетом. У січні — лютому 2024 року вони активно їздили селами, збирали місцевих і «визволяли людей з полону ТЦК».

Журналісти розповіли, що наприкінці січня 2024-го група Стахіва приїхала у Березне Рівненської області, щоб «визволити з полону ТЦК» місцевого мешканця Василя Плескача. За словами останнього, працівники ТЦК видали йому повістку, а потім утримували кілька днів і били.

Згодом чоловіка відпустили, але команда Стахіва почала писати заяви в поліцію й збирати у селі місцевих. Усі разом вони ходили з питаннями в поліцію і силою вломилися в ДБР.

19 грудня 2023 року у Львові до нього «незаконно підійшли ТЦК», серед яких був учасник бойових дій. Стахів доводив їм, що юридично ТЦК і воєнний стан — нікчемні, адже війну в Україні не оголошено. Мовляв, стан війни запроваджують, коли на країну напали, а воєнний стан — коли є загроза нападу. Звернення з боку ТЦК Стахів вважав незаконним і викликав поліцію. Вже за 25 хвилин до Стахіва підійшов його «журналіст», який почав вимагати документи у поліції і представників ТЦК і стверджував, що ТЦК не належать до Збройних сил. Згодом підійшли ще троє соратників блогера. Разом вони почали завалювати питаннями правоохоронців і військових. Вони вимагали у них документи, знімали на відео, а потім сумнівалися в тому, що документи поліцейського справжні. Стахів тим часом доводив, що ТЦК взагалі не існує. Скандал завершився нічим — сторони написали одна на одну заяви в поліцію і розійшлися.

У Службі безпеки кажуть, що знають про нинішню діяльність Стахіва й відстежують її — зокрема, коли він відкрив свої тренінги. Нових підозр йому не оголошували.

Схожі новини