Передплата 2024 ВЗ

СБУ затримала російську агентку, яка коригувала повітряні удари армії рф по цивільній інфраструктурі Харкова

  • 21.02.2024, 14:45
  • 474

Служба безпеки України викрила агентку російських спецслужб, яка коригувала повітряні удари армії рф по цивільній інфраструктурі Харкова та збирала розвіддані про маршрути переміщення підрозділів Збройних сил України

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

У спецслужбі зазначили, що за її наведенням 23 січня цього року близько 22:00 росіяни обстріляли ракетами С-300 та Х-22 Київський та Холодногірський райони міста.

Тоді внаслідок ворожої атаки пошкоджень зазнали приватні будинки, навчальний заклад та поштове підприємство. Через руйнування довелося виселити 16 жителів, зокрема двох дітей. Дев’ятеро мешканців обласного центру отримали тяжкі поранення.

Після ворожої атаки російська агентка мала прибути до місця влучань для збору інформації про ушкоджену інфраструктуру та постраждалих осіб.

Співробітники СБУ затримали зловмисницю «на гарячому», коли вона проводила дорозвідку біля будинків, які обстріляли російські війська.

У затриманої вилучили телефон, який вона використовувала для прихованої фотофіксації та зв’язку з окупантами.

Як встановило розслідування, фігуранткою є 34-річна харків'янка, яку агресор дистанційно залучив до співпраці на початку цього року.

Для комунікації використовували анонімні чати у месенджері. Після перших сеансів зв’язку з російськими загарбниками жінка отримала від них «аванс» за подальшу розвідувально-підривну діяльність проти України.

Зловмисниця передавала загарбникам координати найбільш густозаселених районів міста, а також відправляла геолокації будівель, які, на її думку, могли використовувати Сили оборони.

Крім того, вона збирала розвіддані про маршрути переміщення підрозділів ЗСУ у напрямку східного фронту. Щоб зібрати інформацію, зрадниця пішки обходила територію міста та фіксувала українські об'єкти на камеру власного телефону. Для конспірації спілкування з агресором фігурантка щоденно видаляла «звіти», які відправляла до рф.

Наразі слідчі СБУ повідомили затриманій про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисниця перебуває під вартою, їй загрожує довічне ув’язнення.

Схожі новини