Передплата 2024 «Добрий господар»

«Це поганий інструмент для переконання західних партнерів»: Портников про скандал із невиїздом Порошенка в Мюнхен

  • 18.02.2024, 13:20
  • 689

Журналіст Віталій Портников, коментуючи участь Володимира Зеленського у Мюнхенській конференції з безпеки, зауважив, що заборона виїзду пʼятому президенту Петру Порошенку та народному депутату Роману Костенку — це поганий сигнал для Заходу

Віталій Портников. Фото із сайту Фокус
Віталій Портников. Фото із сайту Фокус

Портников вважає, що українська влада не має уподібнюватися до авторитарних режимів, які переслідують та утискають опозицію.

«Під час виступу українського президента у залі Мюнхенської конференції мали б бути ті представники опозиційних сил, які бажали приєднатися до її учасників. Скандальні інциденти із невиїздом лідера партії „Європейська Солідарність“ Петра Порошенка чи народного депутата України Романа Костенка на цю конференцію виглядають не найкращим інструментом у переконанні Заходу, що Україна зараз воює не тільки за свою територіальну цілісність і суверенітет, але й за спільні із Заходом цінності. Тим більше, коли це відбувається на тлі демонстрації зневаги і ненависті російського керівництва до своєї власної опозиції», — наголосив журналіст.

«І тут Україна має бути надійною альтернативою. А її президент виглядати зовсім не так, як виглядають керівники авторитарних держав, які не хочуть знаходитися в одному залі із своїми опонентами і попередниками на високих посадах в державах. Тим більше, що демократія — це, як ми знаємо, такий лад, коли попередник в будь-який момент може стати наступником», — сказав Віталій Портников.

Раніше влада зірвала участь Петра Порошенка у Мюнхенській конференції з безпеки, а також зустрічі з політиками у Польщі та Ізраїлі. Попри отримані офіційні запрошення для Порошенка, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук не підписав відрядження. Причиною нібито стало звернення керівника ГУР Кирила Буданова щодо «ймовірної небезпеки» для Петра Порошенка під час перебування у Європі.

Нагадаємо, що пʼятого президента України та лідера «Європейської Солідарності» Петра Порошенка 1 грудня не випустили за кордон на міжнародні зустрічі, зокрема — він мав взяти участь у Форумі Міжнародного демократичного союзу у Вашингтоні, де були заплановані двосторонні зустріч зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном.

Також мали б відбутися переговори із керівництвом польського Сейму. Зазначимо, розпорядження на відрядження Петра Порошенка, яке погодив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, скасував перший заступник спікера Олександр Корнієнко — і що цікаво — на підставі листа від самого себе.

Схожі новини