Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В ЄС узгодили попередні умови надання Україні 50 млрд євро

  • 06.02.2024, 11:45
  • 373

Рада ЄС та Європарламент досягли попередньої домовленості про створення нового єдиного спеціалізованого інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль на шляху до вступу в ЄС

Фото: Слово і Діло
Фото: Слово і Діло

Як повідомляє пресслужба Ради ЄС, український фонд об'єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024−2027 років.

Механізм для України буде структурований за трьома напрямками:

  • Уряд України підготує «План України», в якому викладе свої наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка надаватиметься на основі виконання «Плану України».
  • Згідно з Рамковою інвестиційною програмою для України, ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ.
  • Допомога при вступі до ЄС та інші заходи підтримки, які допоможуть Україні відповідати законам ЄС і провести структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС.

Загальний бюджет у розмірі 50 мільярдів євро для Ukraine Facility розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро).

Передумовою для підтримки України буде те, що держава підтримуватиме та поважатиме ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантуватиме дотримання прав людини, зокрема й меншинам.

Принаймні кожні чотири місяці Європарламент запрошуватиме Єврокомісію для обговорення реалізації «Плану України».

Схожі новини