Передплата 2024 «Добра кухня»

«Народжуваність впала через розділення родин під час війни»

2023 року в Україні народилося близько 187 тисяч дітей. Це найгірший показник за часи Незалежності

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Минулого року в Україні народилося понад 187 тисяч дітей, а у 2022 році - близько 207 тисяч. За інформацією Міністерства юстиції, народжуваність 2023 року — найнижча за часів Незалежності.

Найбільше дітей народи­лося торік у Києві - 20 ти­сяч. На другому місці - Львівська область, майже 17 тисяч народжених дітей. Далі йдуть Дніпровщина — 14 тисяч, Одещина — майже 14 тисяч, Ки­ївщина — 11 тисяч, Рівненщина — 10 тисяч, Закарпаття — 9 тисяч народжених дітей.

Демографи вкрай розчаро­вані статистикою народжува­ності за минулий рік. Для по­рівняння, 2014 року в Україні народилося близько 520 ти­сяч дітей. У часи пандемії наро­джуваність була на рівні близько 300 тисяч дітей на рік. Менше, але набагато більше, ніж торік.

«Фактор зменшення наро­джуваності - розділення ро­дин через війну, — розповіла „ВЗ“ старша наукова співро­бітниця Інституту демографії і проблем якості життя НАН України Світлана Аксьоно­ва. — Жінка перебуває за кор­доном, а чоловік в Україні, або жінка перебуває в Україні, а її чоловік воює. В умовах війни не можна розраховувати на показ­ники народжуваності, властиві для мирного часу, оскільки жо­ден регіон не перебуває у по­вній безпеці. Найпоширенішою практикою серед сімей є відкла­дання народження дітей в очіку­ванні сприятливого періоду. Але багато українських сімей поча­ли відкладати народження дітей ще раніше, під час пандемії ко­ронавірусу. Чим довше тривати­ме війна, тим більше буде втрат, які не можна відновити. Ті втра­ти народжуваності, які вже від­булися, навряд чи будуть ком­пенсовані у майбутньому».

Заступник директора з на­укової роботи Інституту де­мографії та проблем якості життя НАН України Олександр Гладун каже, в Україні вже роз­роблено стратегію покращення демографії до 2040 року. «У про­грамі йдеться, зокрема, про по­вернення вимушених мігрантів, які поїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення і війни, та тих, хто виїхав з країни ще до її початку. Це дуже важка ціль, — визнає пан Гладун. — Не знаю, як її будуть реалізовува­ти. Багато залежатиме від того, скільки триватиме війна».

Схожі новини