Передплата 2024 ВЗ

Народжуваність в Україні знизилася до рекордних показників з часу Незалежності

За останніх пів року в демографії країни — мінус 28%

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

За перші шість місяців 2023 року народжуваність в Україні знизилася на 28% (порівняно з аналогічним періодом до повномасштабної війни рф). Це рекордне падіння показника народжуваності з часу Незалежності 1991 року. Як повідомляє видання The Wall Street Journal, рівень народжуваності серед українок був одним із найнижчих у Європі ще до повномасштабного вторгнення рф.

На одну жінку — по дві дитини!

Як розповів фахівець Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Олександр Гладун, за негативним сценарієм уже за два десятиліття населення України може скоротитися до 30 мільйонів порівняно з 43 мільйонами напередодні вторгнення рф.

«Причини спаду народжуваності - мільйони жінок із дітьми були змушені залишити країну, а чоловікам віком від 18 до 60 років заборонили виїзд, — каже експерт. — Багато пар були фізично розділені, а інші відкладають народження дітей. Невпевнені в завтрашньому дні. Рівень народжуваності в України почав падати (на 12%) ще після окупації Криму 2014 року. Але після початку повномасштабної війни коефіцієнт народжуваності взагалі впав до 1,2. Для підтримки чисельності населення цей показник має становити дві дитини на одну жінку».

Яка ситуація з поповненням українців у Львові?

Начальниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Марта Матюшко повідомила для «ВЗ», що у Львові теж є суттєвий спад народжуваності: на 27% за дев’ять місяців 2023 року. Каже, тенденція до зниження народжуваності стартувала у місті Лева ще з 2020 року, в розпал ковідної пандемії. А у 2022 році спад був на рівні аж 30%.

«Попри те, що Львів є містом, куди переселилося багато ВПО зі сходу та півночі, ситуація з народжуваністю тут така сама, як по Україні загалом, — наголошує Марта Матюшко. — На показники народжуваності це не вплинуло (наявність жінок ВПО. — Авт.). Багато жінок народжують у Польщі чи в країнах ЄС, куди переселилися на час війни».

З початку року у трьох пологових Львова народилося 3 тисячі 44 дитини. Для порівняння, у 2020 році - 3 тисячі 883 немовлят. Лідером серед народження дітей цього року став пологовий на вулиці Мечникова.

«За дев’ять місяців цього року маємо більше народжених дітей, ніж в аналогічний період 2022 року, — продовжує розмову чиновниця. — Тоді у Львові народилося 2 тисячі 984 немовлят. Сподіваюся, до кінця цього року наша демографія трохи покращиться».

Схожі новини