Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Індія хоче відмовитися від російської зброї, — ЗМІ

  • 28.01.2024, 18:20
  • 508

Індія прагне дистанціюватися від рф як від найбільшого постачальника зброї і поступово переорієнтовується на Захід

Фото Reuters
Фото Reuters

Індія як найбільший у світі імпортер зброї поступово переорієнтовується на Захід, оскільки США прагнуть зміцнити зв’язки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, рф надала 65% закупівель зброї Індії на понад 60 мільярдів доларів протягом останніх двох десятиліть, але війна в Україні прискорила поштовх до диверсифікації індійської бази озброєнь.

«Ми навряд чи підпишемо якусь велику військову угоду з рф. Це було б „червоною лінією“ для Вашингтона», — заявив Нандан Уннікрішнан, експерт з питань росії в аналітичному центрі Observer Research Foundation у Нью-Делі.

За словами експертів і чиновників, рф публічно закликала Індію посилити оборонні зв’язки, але прем'єр-міністр Нарендра Моді зосередив свою увагу на внутрішньому виробництві із застосуванням західних технологій.

Такі зусилля доцільні у межах програми Моді Make in India, що спрямована на заохочення внутрішнього виробництва. За словами міністра оборони Індії, протягом наступного десятиліття країна планує витратити майже 100 мільярдів доларів на оборонні замовлення.

Відтак Індія і США планують «прискорити» технологічне співробітництво і спільне виробництво у галузі оборонної промисловості. Торік країни уклали угоду, у межах якої компанія General Electric вироблятиме в Індії двигуни для своїх винищувачів. Це стало першою подібною поступкою США країнам, які не є союзниками.

Також Індія розглядає можливість закупити французькі винищувачі для свого новітнього авіаносця, а також хоче виробляти підводні човни за французькою, німецькою чи іспанською технологією та винищувачі з американськими і французькими двигунами.

«Індія продовжуватиме розвивати співпрацю за різними напрямами, щоб одночасно підтримувати зв’язки з рф та врівноважувати їх зв’язками із Заходом, але це не буде рівномірним розподілом», — зазначив Свасті Рао, який є експертом з Євразії з державного інституту Manohar Parrikar Institute for Defence Studies і Analyses.

Схожі новини