Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не лише собаки та коти сказ «підчеплюють»

У Дрогобицькому районі виявлено перший цього року випадок захворювання на сказ

Сталося це у селі Бистриця, де собака трьох людей покусав. Навчені гірким досвідом жителі села (торік Бистриця після виявлення сказу у сусідніх Новошичах, де борсук людину покусав, на пів року потрапила до зони карантинних обмежень) відразу ж забили на сполох. Власник собаки звернувся до Дрогобицької районної лікарні ветеринарної медицини. Взяті на аналіз проби скерували до Львівської обласної державної лабораторії ветеринарної медицини, звідки згодом надійшло підтвердження про наявність смертоносного вірусу в загиблої собаки.

Все, що необхідно робити у подібних випадках, зроблено. Рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дрогобицькій районній військовій адміністрації у п’ятикілометровій зоні, до якої, крім Бистриці потрапляють ще села Новошичі, Ортиничі та Биків, запроваджено двомісячні карантинні обмеження. Якщо ситуація не ускладниться, тоді у березні карантинні обмеження скасують. У самій Бистриці, де, за словами начальника Дрогобицької районної лікарні ветеринарної медицини Валерія Мацюха, пів року тому вже проводили вакцинацію тварин, знову довелось «підстрахувались» — у радіусі трьох-чотирьох дворів від місць, де інфікований собака покусав людей, провели ревакцинацію.

Такими заходами місцевих людей не здивуєш. Вже звиклося, що то в одному, то в іншому селі час від часу виявляють випадки захворювання на сказ, які почастішали під час війни. Так само й до того призвичаїлося, що носіями небезпечної інфекції зазвичай є лисиці. Виходячи на нічні «полювання», звір у пошуках поживи на господарські подвір'я забрідає. Першим із ким у таких випадках контактує «мисливець» з лісу, як неважко здогадатись, — це собаки — дворняжки. Такою є основна «версія», початкове пояснення джерела інфекції, яке до загибелі собаки в Бистриці призвело. Саме ці домашні улюбленці найчастіше «підхоплюють» інфекцію від лисиць. Як правило, але не завжди. Торік, як сказали нам у Дрогобицькій районній лікарні ветеринарної медицини, випадки захворювання на сказ і в інших домашніх тварин виявлено. Друге місце у цьому списку інфікованих коти посідають. Далі домашня птиця йде. Торік, за непідтвердженими даними, як «по секрету» на вухо нашептали наші інформатори, навіть у корів виявляли випадки захворювань на небезпечну хворобу.

Із сказом не жартують. Потрібно зберігати пильність. Це правило особливо актуальне сьогодні, коли маємо справу із правдивою епізоотією, вибухоподібним поширенням сказу, який значно перевищує звичайний рівень захворюваності на цю небезпечну недугу.

Схожі новини