Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Різке похолодання збільшило кількість хворих на ГРВІ. Епідпоріг на Львівщині перевищено на 8%

В лікарні Львівської області надходять хворі з ускладненнями на коронавірус. Є смертельні випадки, навіть серед дітей

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

У період різких змін погодних умов та високих морозів на Львівщині збільшилася кількість хворих на простудні захворювання. Тенденція — хворі поступають в лікарні з важкими ускладненнями, зокрема діти. На жаль, є випадки смертності серед дітей.

За перший тиждень 2024 року на ГРВІ захворіло 11 тисяч 700 осіб на Львівщині. Така цифра хворих перевищує на 8% епідеміологічний поріг. Це середній рівень епідеміологічного поширення ГРВІ.

Про це повідомила на брифінгу в.о.директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

«У період повітряних тривог люди більше часу перебувають в укриттях, — розповідає Наталія Літвінська. — Також закінчилися шкільні канікули. Ці речі призводять до росту ГРЗ, зокрема ковіду. Багато питань, а що нового, бо ж зимовий період. Все б нічого, якби ми не бачили велику кількість хворих з ускладненнями. Хочемо звернути увагу мешканців Львівської області, щоб люди вчасно зверталися по медичну допомогу. Щоб не займалися самолікуванням, не нехтували правилами гігієни. Коли хворі - щоб залишалися вдома. Хочемо звернути увагу сімейних лікарів, щоб не нехтували скаргами пацієнтів».

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко зазначила, найбільша статистика хворих на ГРВІ - у Львівському та Стрийському районах.

«Зараз циркулюють вірус грипу А, коронавірус та респіраторно-синцитіальний вірус (вірус, що викликає бронхіт. — Авт.), — наголошує Наталія Іванченко. — За перший тиждень нового року — 250 випадків коронавірусу. Це у два рази менше, ніж за останній тиждень 2023 року. 37 хворих мали важкий перебіг коронавірусу. Життя трьох мешканців Львівщини забрав коронавірус. Не було летальних випадків через грип».

Медики радять весь період лікування сидіти вдома. Якщо хворим треба вийти в аптеку по ліки, одягнути маску.

Найкраща профілактика від грипу — вакцинація. Цього року вакциновано 15 тисяч людей, з них 8 тисяч — особи з груп ризику. Можна вакцинуватися і в піковий період, коли надто багато хворих навколо.

Схожі новини