Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Шлях до членства — це не про пафосні заяви та обіцянки, а про численні системні та ефективні реформи»

  • 15.12.2023, 09:39
  • 343

Петро Порошенко привітав рішення Європейської Ради про початок вступних переговорів для України. У своєму відеозверненні він закликав всі демократичні політичні сили обʼєднатись в коаліцію та уряд національної єдності

Порошенко: прийшов час для прагматичного об'єднання всіх демократичних сил в коаліцію і уряд національної єдності

«14 грудня — запамʼятайте цей дуже крутий день, коли Україні відкрили шлях до членства в ЄС. Мені зателефонувала посол ЄС в Україні Катерина Матернова, і як же бринів її голос… Це новина, за яку ми так довго боролися. Новина, яка стала можливою завдяки найкращим нашим воїнам…Тому дякую за неї всьому українському народові і його Збройним силам», — сказав Порошенко.

«Вікно можливостей було дуже вузьким і коротким. Невдача відкинула б нас на покоління. Але нам вдалося. Вдалося кожному, хто про це мріяв і діяв. І величезна роль у цьому європейських лідерів, які відстоюють Україну як свою державу. Тому я вдячний кожному з них, хто сказав „так“, і навіть тому, хто вийшов з залу», — зауважив пʼятий президент.

Водночас він нагадав, що початок переговорів — це не фініш, а продовження важкої роботи: «Щлях до членства — це не спринт, а марафон чи, точніше, „багатоборство“, де від кандидата знадобляться всі сили, навички та вміння. Особливо важливо це під час війни. Але, впевнений, ми здужаємо. Шлях до членства — це не про пафосні заяви та обіцянки, а про численні системні та ефективні реформи. Тому шлях до членства — це верховенство права, це свобода, включно із свободою слова, це парламентський плюралізм і всі Копенгагенські критерії», — нагадав Порошенко.

«Шлях до членства — це не про формальні оцінки в звітах, а дієві кроки з розбудови успішної держави, які відчуватимуть українські громадяни. Це також — про діалог з кожною столицею Обʼєднаної Європи. Це не лише про комфортні столиці, а й про некомфортні», — зазначає Порошенко.

Він також нагадав, що боротьба за європейське майбутнє України почалася 10 років тому під час Революції Гідності. «Ми долали подібні виклики і під час укладення Угоди про асоціацію, і в часи боротьби за безвіз. Маємо готуватись і пройти всі етапи цього „євроінтеграційного багатоборства“ разом, в одній команді, в дусі справжньої єдності та взаємопідтримки», — наголошує лідер «ЄС».

"Щиро вважаю, що прийшов час для прагматичного об'єднання зусиль всіх демократичних сил в рамках коаліції та уряду національної єдності на засадах спільної відповідальності та довіри. Також це і потужний сигнал світу — і союзникам, і нашому ворогові. (Я уявляю собі кислу міну путіна і його кодла). Це наш меседж про міць та рішучість України боротись та перемогти. Майбутнє України — в ЄС і НАТО з нашою Армією, Мовою і Вірою!", — резюмує Порошенко.

Схожі новини