Передплата 2024 «Добра кухня»

Санкції щодо росії мають стосуватися вкраденого зерна з окупованих територій, — президент Латвії

  • 25.11.2023, 19:45
  • 559

Президент Латвії Едгар Рінкевич заявив, що питання зерна та інших продуктів харчування з окупованих територій України має бути враховане у санкційному механізмі

Фото УП
Фото УП

Про це він заявив на пресконференції у Києві.

Він нагадав, що санкції проти рф не стосуються продуктів харчування та медичних засобів.

«Та я думаю, що питання зерна чи інших продуктів харчування, які походять з окупованих територій України, що були викрадені рф треба врахувати у санкційному механізмі. Деякі аспекти вже враховано. І я також вважаю, що не менш важливо, як ми координуємо реалізацію санкцій на європейському рівні, як ми перевіряємо походження тих чи інших продуктів. І по цьому питанню необхідно працювати», — пояснив латвійський президент.

Тим часом прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте зауважила, що санкції не мають впливати на базові потреби.

«Але є ще інший аспект. Тому що країна не може отримувати переваги від того, що вона викрала. Саме тому нам необхідно посилити відповідні механізми контролю — йдеться про санкції проти товарів подвійного призначення, які потрапляють до рф за допомогою обходу санкцій. Саме тому нам треба вирішувати проблеми з прогалинами, запроваджувати будь-які інші рішення щодо імпорту та експорту з ЄС для того, щоб припинити це», — додали вона.

Шимоніте додала, що передусім треба звернути увагу на країни, які межують з рф, «адже багато торгівлі відбувається саме на цих ділянках».

«І ми продовжуватимемо роботу, щоб путін не мав можливості отримати перевагу від того, що він вкрав», — додала литовська прем'єрка.

Схожі новини