Передплата 2024 «Добрий господар»

Росіяни переводять 5-й блок Запорізької АЕС у холодний зупин

  • 22.11.2023, 18:15
  • 535

Російські війська та персонал, які контролюють Запорізьку атомну електростанцію, переводять її п’ятий енергоблок в стан холодного зупину

Фото: Енергоатом
Фото: Енергоатом

Про це повідомила державна компанія «Енергоатом» 22 листопада.

Нагадаємо, «холодний зупин» — це безпечний стан ядерного реактора, коли він заглушений за низького тиску та низької температури охолоджувальної води. Під час «холодного зупину» ядерний реактор не генерує електроенергію. Реактор може перебувати в такому стані нескінченно довго за умови під'єднання до енергоживлення.

У «гарячому зупині» додатково із зовнішнього контуру відбирається перегріта вода (близько 280°C). Її використовують у системах централізованого опалення взимку, а також у системах гарячого водопостачання ЗАЕС та Енергодара впродовж усього року. Це робиться за допомогою помп, які працюють від зовнішньої електроенергії.

Окупанти визнавали, що на аварійних дизель-генераторах (тобто коли зникне постачання електроенергії на ЗАЕС іззовні) підтримувати режим «гарячого зупину» не можна.

Попри це, окупанти тримали у «гарячому зупині» блоки № 4 та № 5. Однак через некомпетентність російського персоналу на блоці № 5 вода першого контуру з розчином борної кислоти потрапила в деаератор машзалу, а звідти — знову на всі парогенератори. Після розголосу ситуації росіяни почали перевіряти, що ж сталося.

Зараз блок № 4 окупанти залишають у стані «гарячого зупину» для опалення та забезпечення парою власних потреб станції. «Енергоатом» наголошує: це також є прямим порушенням, адже за ліцензією Держатомрегулювання України наразі всі блоки Запорізької АЕС мають перебувати у найбезпечнішому стані «холодного зупину».

Схожі новини