Передплата 2024 «Добра кухня»

В музеї Києва продемонструють роботи львівських художників

  • 11.11.2023, 16:15
  • 445

Національний художній музей України продовжує «Незавершені історії: нові твори з колекції», у межах якого презентує нещодавні надходження до колекції. У суботу, 11 листопада, киян запрошують побачити вибрані твори львівських артпровокаторів

Фото умовне
Фото умовне

Про це повідомили на сторінці музею.

Нещодавно до колекції музею надійшли офорти Ігоря Подольчака, в яких він звертається до теми Ероса і Танатоса (насолоди і смерті). Надалі вони отримали продовження у кінематографічній творчості, відео-арті і акціях. Подольчак — режисер трьох фільмів — «Merry-Go-Round» (2017), «Деліріум» (2012) та «Меніни» (2008), які пропонують переглянути під час презентації.

А крім робіт творів Ігоря Подольчака можна подивитися роботи ще одного митця, в житті якого важливу роль відіграв мистецький Львів — Миколи Кумановського (1951−2016). Це художник широкого діапазону, поет, організатор виставок. У Львові він отримав освіту і зблизився з колом андеграунду, став його активним учасником.

Кумановському були близькі ідеї драматизму й швидкоплинності людського існування, абсудизм, у його творах відчувається тісний зв’язок із львівською модерністською традицією, зокрема щодо експериментів з різними формами й образами.

В експозиції будуть представлені офорти Ігоря Подольчака «Каталог архітектурних деталей № 6» 1990 (дар Костянтина Акінші), «Екзорцизм» 1992 року і колаж 1980-х років Миколи Кумановського (останні передав у дар музею Леонід Комський). Крім того, виставку доповнять інші графічні твори Подольчака, які раніше передав до колекції музею сам автор, та відеоартом, пов’язаний також із історією музею.

Схожі новини