Передплата 2024 «Добра кухня»

У вчителя ніхто не попросив пробачення

У Трускавці вже стихли пристрасті, «внормувалась» ситуація у СЗШ № 1, де кілька тижнів тому стався конфлікт між одним із вчителів та учнями дев’ятого класу

У викладеному учнями в інтернеті відео вчитель постає у вкрай непривабливому світлі. Під час уроку, вимагаючи від своїх підопічних дисципліни, втрачає над собою контроль. Зривається на крик, нецензурні слова застосовує. Учнів, їхні дії та слова не дуже видно, майже не чути. Відчувається, що «автори» відеоматеріалу перед його вкидом у мережу обробили таким чином, щоб сумнівів у тому, хто в цій історії «білий та пухнастий», було якомога менше. Зрозуміло, що винним виявився вчитель. Не повинен, не має права педагог втрачати над собою контроль.

Після інциденту у СЗШ № 1

Що було потім? Як пояснили нам у Трускавецькій міській раді, після інциденту в СЗШ № 1 міський голова Трускавця Андрій Кульчинський зустрівся з директорами всіх трьох шкіл міста. Під час відвертої розмови обговорено ситуацію в навчальних закладах. Найбільше голова допитувався про дисципліну, мікроклімат у педагогічних колективах. Усі зійшлися в думці, що брутальний конфлікт, який стався у СЗШ № 1, — прикре непорозуміння. Директор СЗШ № 1 Володимир Щигель повідомив, що станом на сьогодні конфлікт вичерпано. До вчителя, як інформує пресслужба Трускавецької міськради, застосовано дисциплінарні заходи. Він попросив вибачення перед учнями та їхніми батьками. Своєю чергою, батьки учня, який фігурує у даній справі, прийнявши вибачення, подали відповідну розписку про відсутність претензій до вчителя та навчального закладу.

Не завжди безневинні й беззахисні

Чи означає це, що про прикру історію, яка сталась у СЗШ № 1, можна забути? Ні, звісно. Про інцидент у Трускавці Міністерство освіти України поінформовано. Невдовзі до навчального закладу з міста «Нафтусі» з перевіркою навідаються. Було б добре, якби, прибувши до Трускавця, посадовці з Києва, не обмежились звичайною статусною перевіркою, а й частку вини сторін конфлікту з відповідними наслідками для кожної з них визначили. Притягнутий до дисциплінарної відповідальності вчитель має гарну репутацію. У Трускавці його знають не лише як вчителя, а й як автора цікавих передач на місцевому радіо. До нього завжди звертаються, коли потрібно змістовну екскурсію провести, ознайомити відпочивальників із історією Трускавця. А учні… Вони, на жаль, не завжди такі безневинні і беззахисні, як ми собі уявляємо та думаємо. Не всі діти, йдучи до школи, готові сумлінно працювати для того, щоб, здобувши знання, вчителя слухати. Вистачає й таких, хто на уроках нудиться. Прагнучи розваг, використовують гаджети, заважають вчителям уроки проводити, провокативні ситуації влаштовують. Це якраз те, що, як з’ясувалось після розслідування інциденту, мало місце у згаданій СЗШ № 1. Учні тут не вперше пробували спровокувати вчителя. Один раз, другий, третій… Врешті-решт свого добилися. Після цього вийшло, що у всьому винуватий вчитель. А що ж ініціатор конфлікту, інша сторона? Перед вчителем, на жаль, ніхто не вибачився.

Схожі новини