Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ заявила про затримання трьох ділків, які хотіли вивезти з України обладнання для винищувачів МіГ-29

  • 08.11.2023, 16:45
  • 647

Контррозвідка Служби безпеки заявила про ліквідацію міжнародного каналу нелегального вивезення з України комплектуючих до бойових літаків

Фото: Харківська обласна прокуратура
Фото: Харківська обласна прокуратура

Про це повідомили Служба безпеки України та Харківська обласна прокуратура.

Правоохоронці затримали фігурантів у результаті заходів, проведених у Києві, Харкові, Одесі та Запоріжжі. Організатором «схеми» називають комерсанта з Харкова.

Він та двоє його спільників намагались незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів на майже 2,5 мільйона гривень. Йдеться зокрема про авіаприлад, який є невід'ємною частиною новітнього українського авіаційного двигуна, яким також комплектуються китайські надзвукові навчально-бойові літаки.

За даними слідства, відповідні компоненти раніше були викрадені з «Мотор Січі». Для переправлення «продукції» іноземцям ділки планували вивезти її за межі України.

Окрім того, з України хотіли вивезти радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовується для розпізнавання літаків у режимі «свій-чужий» системою ППО.

В Одеській області правоохоронці «на гарячому» затримали одного із фігурантів, що хотів переправити авіапродукцію до однієї з країн Східної Азії через «Придністров'я». «Товар» він сховав у технологічних порожнинах власного авто.

Під час обшуків у фігурантів вилучили велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, підготовлених до відправки за кордон. За даними слідства, для пошуку клієнтів за кордоном організатор публікував «рекламні» оголошення про авіакомпоненти на спеціалізованих інтернет-ресурсах.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу України — порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Наразі триває розслідування для притягнення до відповідальності інших фігурантів, зокрема причетних до розкрадання авіапродукції з українських заводів.

Схожі новини