Передплата 2024 ВЗ

Йосиф Зісельс на Форумі Via Carpatia отримав премію імені Станіслава Вінценза

  • 16.10.2023, 14:56
  • 479

В Івано-Франківську відбувся триденний Міжнародний мистецько-інтелектуальний форум Via Carpatia: «Майбутнє традиції: українське у глобальному світі»

Шостий міжнародний мистецько-інтелектуальний форум Via Carpatia: «Майбутнє традиції: українське у глобальному світі», який цьогоріч проходив в Івано-Франківську 13−15 жовтня, завершився врученням щорічної премії імені видатного друга України, польського філософа та літописця Гуцульщини Станіслава Вінценза «За гуманістичне служіння та внесок у розвиток регіонів». Цього разу поважної нагороди удостоївся Йосиф Зісельс — громадський діяч, дисидент, виконавчий співпрезидент Ваад України, виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, ініціатор та керівник програми «Відновлення під час війни».

Лауреати премії імені Станіслава Вінценза — інтелектуали і громадські діячі, які зробили значний внесок у культурний або соціальний розвиток. У минулі роки її отримували Юлія Паєвська (Тайра), Мирослав Маринович, Іван Малкович, Леонід Фінберг та Петро Рихло. Вони, друзі та партнери утворюють «Коло Вінценза» — інтелектуальний клуб людей, об'єднаних високими гуманістичними ідеалами.

— Я — не дуже емоційна людина, але зараз мене переповнюють почуття — передовсім почуття подяки капітулі Via Carpatia за таку високу оцінку мого скромного внеску в життя України, — сказав, приймаючи нагороду в Івано-Франківську з рук ініціатора Форуму Via Carpatia Миколи Княжицького, Йосиф Зісельс. — Більшу частину свого життя я прожив у Чернівцях, на Прикарпатті. Будучи дитиною, купував собі книжки — батько давав мені гроші. Пригадую, як одна книжка привернула мою увагу серед багатьох інших. Вона називалася «На високій полонині». Уже пізніше я дізнався, що це була книжка Станіслава Вінценза, написана у 1938 році. Українською її переклали у 1957-му. Тоді я не запам’ятав автора, але на мене дуже вплинула ця книга про гуцулів і Карпати, якими я «захворів». Минуло багато років — і я стою перед вами як лауреат премії імені Станіслава Вінценза.

— Для нас дуже важливо зберігати цю традицію — Via Carpatia відбувалася і в ковід, і в перший рік повномасштабного вторгнення росії до України. Торік ми провели Форум у Львові, — каже ініціатор Форуму Via Carpatia, народний депутат України Микола Княжицький. — Але ми мріємо повернутися у Верховину та Криворівню — і ми вже ближче. Так само, як Збройні Сили України поступово звільняють нашу територію. Вірю, що наступного літа ми таки проведемо Via Carpatia у Верховині та Криворівні, де спілкуватимемося серед гір, любуючись красою Черемоша і слухаючи гуцульські мелодії. Цього року в Івано-Франківську у нас відбувся хороший діалог про майбутнє України.

За три дні у рамках Via Carpatia 2023 відбулося десятки різних мистецько-інтелектуальних подій. Стартував захід із циклу відкритих лекцій у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. Їх прочитали Йосиф Зісельс, Віталій Портников, Микола Княжицький і Володимир В’ятрович.

Відбулося п’ять панельних дискусій: «На перехресті. Доля традиції в глобалізованому світі», «Вийти з тіні. Позиціонування України в світі», «Еміграція та солідарність. Між консервацією давнього і просуванням сучасного», «Сильні досвідом предків. Роль традиції для стійкості Збройних сил та волонтерства», «Віднайдення себе. Війна як тригер національного самопізнання». Серед спікерів були Мирослава Барчук, Анжеліка Рудницька, Ростислав Держипільський, Ольга Сало, Ельміра Аблялімова, Тетяна Пилипець, Богдан Тихолоз, Генадь Побережний, Юрій Гудименко, Антін Борковський, Василь Павлов, Володимир Скоростецький, Марія Маківничук, Ростислав Лужецький, Роман Ващук, Мирослава Керик, Христина Береговська, Надія Маківничук та інші. Усі дискусії у прямому етері на численну аудиторію транслював телеканал «Еспресо» (тепер вони доступні для перегляду на Youtube-каналі «Еспресо»).

Микола Княжицький презентував власний документальний фільм «Церква без Христа. Діяльність російської православної церкви має бути заборонена».

Однією із центральних подій Via Carpatia 2023 була Літературно-мистецька зустріч «Слово у війні» — книжкова толока, на яку до Івано-Франківська приїхало близько двох десятків військових письменників. Дехто — прямісінько із фронту. Серед учасників — військові автори та волонтери Олександр Лисак, Олена Лотоцька, Катерина Флекман, Сергій Дзюба, Артемій Кірсанов, Валерія Борщевська, Володимир Скоростецький, Андрій Лотоцький, Віктор Янкевич, Олена «Ластівка» Мокренчук, Рустам Дмитрук, Ольга Донеччанка, Оксана Весна, Ілля Тітко та інші.

Куратором мистецької складової Форуму є лауреат Шевченківської премії, видатний театральний режисер та актор кіно Ростислав Держипільський. Інтелектуальні дискусії доповнив Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка — показом вистави «Нація». Відбулися покази кінофільмів: прем'єра стрічки Михайла Крупієвського «Чубай. Говорити знову» і презентація фільму Мирослави Барчук «Какая разніца» із документального циклу «Остання війна». На закритті Форуму виступив співак Юрій Йосифович, а на літературній локації «Слово у війні» — військовий оркестр легендарної 10-ої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Вела Форум заслужена артистка України Анжеліка Рудницька. Директорка Форуму — Ярина Ясиневич.

Крім того, на Via Carpatia 2023 було представлено три виставки: живопис Людмили і Миколи Рибенчуків «Україна 2022−2023», експозицію «МААЛЄ» в рамках проєкту «Zincir/Ланцюг — ланки пам’яті» та виставку Українського інституту національної пам’яті «Фактор свободи».
Форум Via Carpatia 2023 відбувається за фінансової підтримки Українського культурного фонду та Міжнародного фонду «Відродження». Літературно-мистецьку зустріч «Слово у війні» підтримав Український інститут книги. При цьому зміст подій Форуму не є офіційною позицією УКФ, УІК та МФВ.

Схожі новини