Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські лікарі видалили 5-місячній дитині пухлину, що впливала на рухливість ніжки

  • 13.10.2023, 13:45
  • 822

Львівські лікарі видалили жирову пухлину 5-місячній дівчинці з Херсонщини. Утвір тиснув на спинний мозок, через це порушилася рухливість ніжки. Оперували дівчинку впродовж шести годин

Фото: Перше ТМО Львова
Фото: Перше ТМО Львова

Історію 5-місячної пацієнтки розповіли у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Сім'я Мельників із окупованого міста Берислав, що на Херсонщині. Рік тому родина виїхала на Львівщину. Тут і народилася маленька Вікторія. На 33-му тижні вагітності лікарі діагностували ваду розвитку в дитини — спінальну ліпому. А вже на 37-му крихітка з’явилася на світ в Дитячій Лікарні Святого Миколая. Контролювати стан новонародженої відразу взялися наші нейрохірурги.

Спінальна ліпома трапляється в 1 з 7 000 новонароджених діток. Така «пухлина» розвивається з клітин жирової тканини. Новоутвір росте, тисне на спинний мозок та натягує його. Водночас нервові корінці вплітаються та вростають у жирову тканину. В результаті порушуються функції нижніх кінцівок та тазових органів. Зокрема, виникають слабкості в кінцівках та проблеми з ходінням в туалет. У таких випадках спінальну ліпому потрібно видаляти.

Нейрохірурги лікарні Святого Миколая вирішили, що оперуватимуть маленьку Вікторію, коли їй виповниться 6 місяців. Позаяк втручання з видалення спінальної ліпоми дуже виснажливі та травматичні для маленьких дітей. Тож лікарі хотіли зачекати, доки дівчинка трішки підросте та зміцніє. Однак провести втручання довелося на місяць раніше, ніж планували. Утворення стрімко росло. МРТ показало, що жировик збільшився в 4 рази і займав уже третину хребта — в ділянці від живота до сідниць. Крім того, батьки крихітки помітили, що ліва нога їхньої донечки, втрачає чутливість, слабне та викривляється. Тож лікарі негайно взялися оперувати Вікторію.

Втручання було виснажливим, потребувало залучення багатьох спеціалістів та високотехнологічного обладнання. Утвір вріс в спинний мозок настільки, що було надскладно знайти перехід жирової тканини в сам спинний мозок і не пошкодити його при відділенні тканин. Тому весь хірургічний процес супроводжували нейрофізіологи. Вони контролювали наскільки близько нейрохірурги оперують біля спинного мозку та нервових корінців. Допомагав лікарям точно виконати свою роботу і спеціальний апарат — ультразвуковий деструктор. З його допомогою спеціалісти розщеплювали жир і таким чином доступ до тканин мозку став кращим.

Операція тривала шість годин і минула успішно. Лікарям вдалося уникнути пошкоджень спинного мозку та нервів крихітки. Рана добре гоїться, а функціональність ніжки повністю відновилася. Вікторія вже повернулася до тимчасового дому — в місто Жидачів. А після перемоги батьки планують повернутися з донечкою на рідну Херсонщину.

Схожі новини