Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові грипу ще немає, вакцина в аптеках коштує 360 гривень

У листопаді медики прогнозують чотири штами грипу, серед яких два нові

З початку жовтня у Львові та області не виявлено грипу. Напередодні прогнозованого спалаху вірусу, триває процес вакцинації від грипу. Медики радять поспішати у пункти щеплень людям, які в групі ризику — вагітні, з цукровим діабетом, мають надлишкову вагу, а також хронічні захворювання дихальної системи (особливо астму), серцево-судинної системи та сечовидільної. Також вакцинуватися від грипу радять усім людям, які працюють з великими потоками людей: від журналістів, вчителів, військових, медпрацівників до водіїв громадського транспорту та касирів в супермаркетах.

Про це повідомила для «ВЗ» керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«При гістологічному дослідженні людей з ознаками застуди вірусу грипу не виявлено, — каже вона. — Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров‘я, цього сезону прогнозують циркуляцію чотирьох штамів грипу — «Вікторія», «Дарвін», «Австрія», «Пхукет». Усі вакцини, які виготовляють для цього епідсезону будуть захищати, або від цих чотирьох штамів грипу, або можуть бути трикомпонентні. Тоді не захищатимуть від штаму «Пхукет».

Станом на 4 жовтня, в аптеках Львова та Львівщини у продажі є лише одна вакцина від грипу — «Джісі Флю», яка виготовлена в Південній Кореї. Препарат продають у спеціальному шприці і коштує 360 гривень (ціна залежить від аптечної мережі). Шприц «Джісі Флю» — одна доза вакцини для однієї людини. Захищає від чотирьох штамів грипу.

«Після вакцинування людина вже через чотири дні буде захищена від грипу, — продовжує розмову Наталія Іванченко. — Для формування імунітету — два тижні. Ця вакцина захищає від грипу від шести до 12 місяців. Вакцинуватися потрібно щороку. У списку аптек, де є вакцина від грипу — перша міська комунальна аптека на вулиці Фредра, 4. Вакцини від грипу вистачає, вона платна».

Заступник начальника управління охорони здоров‘я Львівської міської ради Назар Колачинський сказав «ВЗ», що цього року у Львові очікують вакцину від грипу для вразливих верств населення. Вона буде безкоштовною і її видаватимуть на медзаклади по спеціальному розподілу. Та чи буде безоплатна вакцина для цих груп людей, стовідсоткової інформації немає.

Наразі у Львові вакцину можна купити в аптеках. Чиновник радить вакцинуватися від грипу за правильним протоколом — спочатку відвідати сімейного лікаря, взяти рецепт на вакцину, а потім вакцинуватися в пунктах щеплень.

Схожі новини